У Раді Європи розглядають можливість скасування санкцій проти РФ – Ягланд

Новини
Генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд Фото: coe.int

У Раді Європи розглядають питання про скасування санкцій проти Росії, які були накладені за агресію Москви щодо України. Мова може йти про повернення делегації РФ права голосу в Парламентській асамблеї Ради Європи (ПАРЄ).

Про це заявив генеральний секретар організації Турбйорн Ягланд в інтерв’ю виданню Financial Times, передає Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію Радіо Свобода.

За його словами, таке рішення допускають через побоювання, що Росія в зв’язку з обмеженнями може вийти з цієї організації, а це, як вважають у Раді Європи, може стати ударом по захисту прав людини в світі.

Нині РФ вимагає відновлення права голосу для своєї делегації у ПАРЄ, яка здійснює контроль за Європейським судом із прав людини, а також дотриманням Конвенції про права людини 1949 року. Росію було позбавлено права голосу в ПАСЄ після анексії українського Криму в 2014 році.

«Ніхто не хоче давати сигнал, що ми приймаємо анексію Криму. Справа не в підриві цієї принципової позиції», – зазначив Ягланд, додавши, що представники Ради Європи повинні «в перспективі мати на увазі мандат» організації, який передбачає «захист прав людини в Росії, в Криму і будь-де на континенті».

«Було б дуже погано, якби Росія покинула (Раду Європи), …тому що конвенція (про права людини 1949 року) і (Європейський) суд (із прав людини) так важливі для російських громадян», – пояснив Ягланд. На його думку, «це буде і негативна подія для Європи».

«У нас буде Європа без Росії. Це буде великим кроком назад для Європи», – переконаний Ягланд.

Раніше український віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе раніше заявляла, що Україна не бачить підстав для повернення в ПАРЄ делегації Росії.

У жовтні ПАСЄ ухвалила резолюцію, яка закликає майбутній саміт Ради Європи «гармонізувати» правила участі країн-членів в обох статутних органах Ради Європи – Парламентській асамблеї (де Росію позбавили права голосу) і Комітеті міністрів (у якому щодо Росії ніяких санкцій не накладали). Як заявив тоді голова делегації України у ПАРЄ Володимир Ар’єв, ця резолюція може стати першим кроком до повернення російської делегації.

Росія після накладених на її делегацію обмежень у ПАРЄ після окупації українського Криму (делегацію позбавили права голосу, а її членів права брати участь у роботі головних органів асамблеї) сама відмовилася від участі у роботі асамблеї, а влітку 2017 року також припинила платити членські внески в Раду Європи. Москва домагається від ПАРЄ зміни регламенту, щоб унеможливити такі санкції надалі.

Нагадаємо, 10 квітня 2014 року ПАРЄ ухвалила резолюцію, якою позбавила делегацію РФ права голосу в Асамблеї і виключила її представників з усіх керівних органів до кінця року за незаконну окупацію Криму. У січні 2015 року ПАРЄ продовжила ці обмеження до квітня. У відповідь на це російська делегація покинула ПАРЄ до кінця 2015 року.

24 червня 2015 року ПАРЄ продовжила обмеження повноважень російської делегації, заявивши, що повернеться до перегляду цього питання в січні 2016 року. Також ПАРЄ зажадала від Росії негайно анулювати рішення про незаконну анексію Криму.

Протягом 2016 року і в поточному році делегація РФ не брала участі в роботі ПАРЄ.

20 жовтня 2017 року Ягланд відвідав Москву, де під час зустрічі з міністром закордонних справ РФ Сергієм Лавровим обговорював питання участі Росії в роботі всіх органів Ради Європи.