Заяви Генсека РЄ Ягланда щодо РФ суперечать резолюціям ПАРЄ – Ірина Геращенко

Новини
Перший віце-спікер Верховної Ради України Ірина Геращенко Фото: Facebook Iryna Gerashchenko

Заяви Генсека Ради Європи Турбйорна Ягланда про можливість повернення делегації РФ права голосу в Парламентській асамблеї Ради Європи є його «самодіяльністю» і суперечать рішенням Комітету міністрів ЄС і резолюціям ПАРЄ.

Про це заявила перший віце-спікер Верховної Ради, представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи по врегулюванню ситуації на Донбасі Ірина Геращенко, коментуючи висловлювання Ягланда в інтерв’ю виданню Financial Times, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

«В статті для FT Генсек РЄ Т.Ягланд публічно повторив свою давню позицію: повернення Росії в ПАРЄ без всяких передумов. Його турбує, що інакше Європа залишиться без Росії, а на Росії буде територія безправ’я. Те, що РФ вкрала частину територій України, Грузії, його не турбує, те, що РФ порушує права людини й створила територію безправ’я в окупованих регіонах – теж не турбує Генсека РЄ», – написала Геращенко на своїй сторінці в Facebook.

«Те, що якщо Європа дозволить РФ порушувати базові європейські принципи і права людини, то Європа залишиться без Європи, бо це буде вже інша, здеградована Європа – теж не приходить в голову Генсеку РЄ. Як і те, що його заяви є самодіяльністю, йдуть всупереч рішенням Комітету міністрів РЄ і резолюціям ПАРЄ», – додала перший віце-спікер Ради.

Вона також вказала, що «ми живемо у час певної деградації європейських інституцій та їх зовнішнього ослаблення тією ж Росією».

«Можна це прийняти і плисти по течії, можна це констатувати і намагатися цьому протистояти. Українська делегація в ПАРЄ точно обирає другий шлях, бо насправді – він перший і правильний», – додала Геращенко.

Як повідомлялось, генеральний секретар РЄ Турбйорн Ягланд в інтерв’ю виданню Financial Times заявив, що у організації розглядають питання про скасування санкцій проти Росії, які були накладені за агресію Москви щодо України. Мова може йти про повернення делегації РФ права голосу в ПАРЄ.

Нагадаємо, 10 квітня 2014 року ПАРЄ ухвалила резолюцію, якою позбавила делегацію РФ права голосу в Асамблеї і виключила її представників з усіх керівних органів до кінця року за незаконну окупацію Криму. У січні 2015 року ПАРЄ продовжила ці обмеження до квітня. У відповідь на це російська делегація покинула ПАРЄ до кінця 2015 року.

24 червня 2015 року ПАРЄ продовжила обмеження повноважень російської делегації, заявивши, що повернеться до перегляду цього питання в січні 2016 року. Також ПАРЄ зажадала від Росії негайно анулювати рішення про незаконну анексію Криму.

Протягом 2016 року і в поточному році делегація РФ не брала участі в роботі ПАРЄ.

20 жовтня 2017 року Ягланд відвідав Москву, де під час зустрічі з міністром закордонних справ РФ Сергієм Лавровим обговорював питання участі Росії в роботі всіх органів Ради Європи.