У Криму через відсутність води до літа закрили шлюзи Білогірського водосховища

Новини
Шлюзи Білогірського водосховища, 2 грудня 2017 р. Фото: RFE/RL

В окупованому Криму через відсутність води довелося до літа закрити шлюзи Білогірського водосховища.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію видання Крим.Реаліі.

Шлюзи Білогірського водосховища закрили вимушено, оскільки вода впала до гранично низького рівня, що загрожує замулюванням труб виходом з ладу всієї перекачувальної системи, пише видання.

Аналогічна ситуація сталася в минулому році на Старокримському водосховищі.

Через мінімальні обсяги води окупаційна «влада» Криму припинили скидання вод з Білогірського і Тайганського водосховищ на потреби східних регіонів півострова.

Білогірське водосховище розташоване в руслі річки Біюк-Карасу, яка є правою притокою річки Салгир і бере свій початок з найпотужнішого карстового джерела Криму – урочища Карасу-Баші. В джерело вода надходить майже з усього плато Карабі-яйла через печеру Суучхан-Коба.

Нагадаємо, після окупації Криму Україна в квітні 2014 року року перекрила надходження води на півострів з річки Дніпро через Північно-Кримський канал, який забезпечував до 85% його потреб в прісній воді. На півострові склалася критична ситуація з водопостачанням окремих міст, а також з організацією зрошення і поливу на землях сільськогосподарського призначення.

«Владою» Криму було дано старт геологорозвідці і бурінню свердловин для видобутку води на промислові і сільськогосподарські потреби. Буріння свердловин, на думку екологів, не вирішить проблеми з водопостачанням Криму, а тільки призведе до засолення земель.

На думку кримських вчених, регіональних чиновників і аграріїв альтернативи Північно-Кримському каналу для виробництва якісної сільськогосподарської продукції та збереження екологічного балансу грунтів не існує.

У листопаді 2016 року Центр повідомляв, що в Криму продовжують стрімко міліти штучні самонаповнювані водосховища, що ставить під сумнів подальше водопостачання жителів півострова.

За підрахунками директора Інституту водних проблем і меліорації НААН України Михайла Ромащенко, власних водних ресурсів у окупованого Росією Криму без дніпровської води з материкової України вистачить лише для забезпечення потреб одного мільйона жителів, тобто, менше половини населення півострова. Водозабезпеченість півострова в 10 разів менше потреб кримчан.