У Держдепі США вкрай незадоволені конфліктом між НАБУ і ГПУ – Холодницький

Новини
Керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький Фото: slovoidilo.ua

Державний департамент США підтримує українські антикорупційні органи і вкрай незадоволений конфліктом між НАБУ і Генпрокуратурою, оскільки він може призвести до негативних наслідків для України.

Про це повідомив в інтерв’ю ТСН керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) Назар Холодницький, який разом з директором НАБУ Артемом Ситником брав участь у Глобальному Форумі з повернення активів, присвяченому, в тому числі, ситуації в Україні, який минулого тижня відбувся в США, передає Центр журналістських розслідувань з посиланням на видання ZN.UA.

«Перший ключовий меседж, який ми почули в Держдепартаменті США: «Ми вас підтримуємо на 1000%». Це дослівно. Друга фраза – це та, що всі конфлікти повинні вирішуватися правовим шляхом», – сказав Холодницький.

«Третя – якщо є злочинні дії в діях працівників прокуратури, вони повинні бути досліджені слідством і направлені до суду, або доведеться закрити провадження. І також, якщо детективи НАБУ, прокурори САП зробили будь-які протиправні дії, вони також повинні нести відповідальність. Але тільки за результатами об’єктивного і незалежного слідства. Крапку має поставити суд», – додав глава САП, підкресливши, що в США незадоволені ситуацією навколо НАБУ.

Холодницький зазначив, що якщо конфлікт між правоохоронними органами переросте у війну, то це може призвести до вкрай негативних наслідків для України.

«На кожній війні є жертви. Я не хочу говорити про жертви. Жертвою буде, нарешті, вся країна», – застеріг керівник САП.

Він також пояснив, який статус мають співробітник ФБР США, які співпрацюють з НАБУ на підставі Меморандуму про взаєморозуміння, підписаного в 2016 році.

«Співробітники ФБР знаходяться в НАБУ на ротаційній основі. І їхня допомога полягає в наданні консультацій, обміні досвідом, обміні інформацією, прискоренні, можливо, будь-яких міжнародних доручень. Але співробітники ФБР не розслідують справи, не включені до складу груп детективів. Вони не бігають з пістолетами по Києву і не ловлять людей», – розповів Холодницький.

При цьому він назвав некоректними заяви директора НАБУ Артема Ситника про проведення спільних операцій з американським колегами і генпрокурора Юрія Луценка про нібито незаконність дій ФБР на території України.

Нагадаємо, 29 листопада Державна міграційна служба повідомила, що агента НАБУ затримали під час спроби передачі хабара першому заступнику голови ДМС Діні Пімаховій.

30 листопада НАБУ заявило, що її детектив не пропонував хабар, а проводив спецоперацію, в яку втрутилися Генпрокуратура та Служба безпеки України.

За твердженням НАБУ, ведучи прослуховування для бюро, СБУ завербувала підозрювану для тиску та кримінального переслідування працівників НАБУ. Крім того, СБУ затримала 7 співробітників НАБУ, які виконували оперативне завдання по документуванню епізоду за участю першого заступника голови ДМС.

1 грудня директор НАБУ Артем Ситник заявив, що СБУ та Генпрокуратура мали на меті зірвати усі операції Бюро, які проводились під прикриттям. Крім того, була здійснена невдала спроба отримати дані про агентурну мережу НАБУ.

4 грудня Держдеп США назвав атаку Генпрокуратури і СБУ на НАБУ підривом незалежних антикорупційних інституцій України і закликав всі гілки влади працювати над викоріненням корупції в країні.