РФ цілеспрямовано судить активістів перед голосуванням в ООН резолюції по Криму – МЗС України

Новини

Міністерство закордонних справ України вважає організовані в окупованому Криму 18 грудня «суди» над кримськотатарськими активістами, які брали участь в одиночних пікетах проти обшуків і арештів, «цілеспрямованими діями Росії перед голосуванням в ООН резолюції з прав людини в Криму».

Про це повідомила речник МЗС України Мар’яна Беца, передає Центр журналістських розслідувань.

«Категорично засуджуємо судилища в окупованому Криму. Цілеспрямовані дії РФ напередодні голосування в ООН резолюції з прав людини в Криму », – написала Беца в соцмережі.

Голосування Генеральною асамблеєю ООН українського проекту резолюції з прав людини в Криму відбудеться 19 грудня.

У документі міститься вимога до Росії виконати тимчасові заходи рекомендацій Міжнародного суду ООН про скасування заборони Меджлісу кримськотатарського народу в Криму і забезпечити навчання українською і кримськотатарською мовами на півострові.

18 грудня в окупованому Криму проходить більше 70 судових засідань над учасниками одиночних пікетів «Ми не терористи», а також у справі «26 лютого» і апеляція на вирок кримському журналісту Миколі Семені.

«Суди» в окупованому Криму на засіданнях призначили перші штрафи кримськотатарським активістам, які брали участь в одиночних пікетах проти репресій російських силовиків на півострові 14 жовтня.

«Верховний суд» окупованого Криму пом’якшив вирок журналісту Миколі Семені в частині додаткового покарання: мова йде про заборону займатися публічною діяльністю на 2 роки, а не три, як було раніше, в попередньому рішенні суду.