З 1 січня Україна введе моніторинг перебування громадян РФ на території країни

Новини

Міністерство внутрішніх справ має намір ввести систему фіксації перебування громадян Росії на території України.

Про це під час презентації системи біометричного контролю в столичному аеропорту «Київ» повідомив секретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Турчинов, передає Центр журналістських розслідувань.

«Кабмін за дорученням РНБО затвердив перелік країн міграційного ризику і, безумовно, серед всіх країн найбільш проблемною є Росія. З цієї країни потрапляють і шпигуни, і диверсанти, і провокатори. З наступного року ця проблема буде вирішуватися», – заявив в ході презентації секретар ради національної оборони і безпеки України Олександр Турчинов, зазначивши, що зокрема йдеться про системі фіксації громадян Росії на території України.

За його словами, дані, зібрані за допомогою цієї системи, будуть передаватися в Національну систему верифікації та ідентифікації громадян України, іноземців та осіб без громадянства.

Також він нагадав, що з 1 січня 2018 року в міжнародних аеропортах Києва та на пунктах пропуску через державний кордон України, включаючи її українсько-російська ділянка, почне роботу система фіксації біометричних даних іноземців та осіб без громадянства.

«Ці заходи посилять наші позиції з безпеки… вже 157 пунктів пропуску обладнані технічними засобами, які дозволяють чітко фіксувати біометричні дані бажаючих в’їхати в нашу країну», – розповів Турчінов.

При цьому він додав, що «жоден фальшивий паспорт, який виписують розвідникам і шпигунам на вигадані прізвища, не працюватиме. Тому і нервують росіяни і розповідають, що це принижує їх гідність. Але, вибачте, у тих, хто так діє на сході Україна і в Криму, гідності взагалі немає», пише ZN.UA.

У свою чергу глава МВС Арсен Аваков запевнив, що введення системи контролю біометричних даних не створить проблем при перетині кордону для громадян країн, «з якими у нас адекватні відносини, великі договору і обміни даними – ЄС, Канади, США».

«З введенням цієї системи ми захищаємо себе від сумнівних особистостей з країн Азії, Близького Сходу, Російської Федерації. Перелік буде постійно моніториться і РНБО буде приймати відповідні рішення», – сказав він.

30 серпня 2017 року президент Петро Порошенко підписав указ про введення системи фіксації біометричних даних іноземців, в тому числі громадян РФ, та осіб без громадянства на українському кордоні, яка почне функціонувати з 1 січня 2018 року. Своїм указом президент ввів в дію рішення РНБО України України від 10 липня 2017 року «Про посилення контролю за в’їздом в Україну, виїздом з України іноземців та осіб без громадянства, додержанням ними правил перебування на території України». 2 версня указ набрав чинності.