У РФ до українського політв’язня Клиха застосовували примусове психіатричне «лікування» – Amnesty International

Новини
Станіслав Клих Фото: RFE/RL

Українського політв’язня Станіслава Кліха в російській колонії змусили пройти примусове психіатричне лікування, яке негативно позначилося на його здоров’ї.

Про це повідомляє міжнародна правозахисна організація Amnesty International, передає Центр журналістських розслідувань.

За даними правозахисників, в липні цього року Клих витримав 12-денну голодовку на знак протесту проти незаконного арешту і утримання в Росії. В результаті голодовки у чоловіка погіршився стан здоров’я і він звернувся до керівництва в’язниці і написав прохання про надання медичної допомоги.

«Замість того, щоб направити його в звичайне медичний заклад, керівництво вязниці 28 серпня перевело Станіслава Киха в психіатричну лікарню міста Магнітогорськ, де його насильно утримували до 8 вересня. У лікарні Станіслав Клих піддався примусовому психіатричному лікуванню: медперсонал багаторазово робив йому ін’єкції невідомих препаратів , що може розглядатися як катування або жорстоке поводження», – повідомляють в організації.

В результаті такого примусового «лікування» українець відчуває себе «задерев’янілими», схуд на 15 кілограмів. За словами його матері, Тамари Клих, у нього були пролежні, п’ять з його пальців були сильно пошкоджені. До того ж, за її словами, син поводився «як дитя мале», був нездатний навіть самостійно вмитися. А медсестра з в’язниці повідомила їй про те, що після повернення з психіатричної лікарні Станіслав був нездатний керувати своїми руками.

Керівництво в’язниці не повідомляє ні назва препарату, який примусово вводили Клиху, ні мета, з якою це робилося.

Нагадаємо, 26 травня 2016 року Верховний суд Чечні засудив українців Миколу Карпюка та Станіслава Клиха до 22,5 і 20 років ув’язнення відповідно.

За версією російського слідства, Клих і Карпюк нібито були членами організації УНА-УНСО і в кінці 1994 – початку 1995 року воювали проти російських федеральних сил у складі збройних формувань самопроголошеної республіки Ічкерія. Обидва українця всі звинувачення відкинули. За їх словами, вони ніколи не були в Чечні і не брали участь в бойових діях.

26 жовтня Верховний суд РФ, розглянувши апеляцію захисту, залишив в силі вирок Карпюк та Клиху.

В кінці грудня 2016 року адвокат Докка Іцлаев, який відвідав Клиха в СІЗО м.Грозний, повідомив, що психічний стан українця погіршується. Він висловив побоювання, що етапування в колонію ще більше позначиться на його здоров’ї.

3 квітня 2017 року адвокат Ілля Новіков повідомив, що Станіслава Кліха етапували в Верхньоуральську в’язницю в Челябінській області.

В кінці серпня з’явилася інформація про те, що Станіслава Клиха, який відбуває покарання в Челябінській області РФ, перевели в лікарню для проходження обстеження або лікування. У той же час ні адвокат, ні родичі українського політв’язня не мають інформації про те, в який саме медичний заклад його було переведено, з якою метою і на який термін.

На початку вересня офіс українського омбудсмена повідомив з посиланнм на інформацію омбудсмена РФ, що Станіслав Клих перебуває в психіатричній лікарні міста Магнітогороск Челябінської області.