У цьому році в Україну вже поставлялась летальна зброя з США – Спецтехноекспорт

Новини
Директор держпідприємства «Спецтехноекспорт» Павло Барбул Фото: RFE/RL

В Україну в 2017 році вже поставлялась летальна зброя з США, зокрема, партія гранатометів PSRL-1. Крім того, деякі боєприпаси для української армії закуповувалися в низці країн колишнього соціалістичного табору.

Про це в інтерв’ю Радіо Свобода повідомив директор держпідприємства «Спецтехноекспорт» Павло Барбул, передає Центр журналістських розслідувань.

За його словами, в цьому році в Україну вже надходила летальна зброя з США – партія гранатометів PSRL-1, які є глибокою модернізацією радянського гранатомета РПГ-7.

Раніше Річард Вендівер, керівник компанії керівник компанії AirTronic USA, яка виготовляє гранатомети, в інтерв’ю «Голосу Америки» заявив, що PSRL-1 краще радянського аналога за технічними параметрами, зокрема, по дальності ефективної стрільби, яка була збільшена з 300 до 800 метрів .

«Тут є планка Пікатіні, яка дозволяє встановлювати різні види прицілів. Ми змінили дизайн пускового пристрою, щоб ним було зручніше користуватися. Оптичну систему ми створили свою: вона значно простіша, ніж у РПГ-7, і працює з усіма видами снарядів», – сказав Вендівер.

Гранатомет PSRL-1 виробництва компанії AirTronic USA Фото: Голос Америки

Деталі контракту на поставку гранатометів в Україну сторони не розкривають, але за інформацією військових експертів, перша партія PSRL-1 налічувала 100 одиниць і вона була передана в Національну гвардію.

Також Барбул повідомив, що на потреби Збройних сил України закуповуються аналоги радянських боєприпасів, виробництво яких налагоджено в країнах колишнього соцтабору.

«Зокрема, це ВОГ-17 та ВОГ-25, боєприпаси до гранатометів, деякі артилерійські припаси – 100 мм і 152 мм – це те, що з нагального. Я не буду називати країни, кількості або ціни, але так – ми це постачаємо», – зазначив керівник «Спецтехноекспорту».

Як повідомлялось, 12 грудня американський президент Дональд Трамп підписав закон про оборонний бюджет США на 2018 рік, який передбачає заходи з протидії агресії РФ і надання 350 млн дол. Україні на допомогу в сфері безпеки.

21 грудня видання The Washington Post повідомило, що адміністрація президента США санкціонувала продаж летального зброї Україні на суму 41,5 млн. дол.