Правозахисники відправили з Києва в Кремль «подарунки Путіну» з Криму

Новини
Акція «Несвяткові подарунки Путіну», Київ, 26 грудня 2017 р. Фото: RFE/RL

У Києві українські правозахисники відправили з Головпоштамту в Кремль посилку, в яку вклали пакет звітів про порушення Росією прав людини в окупованому Криму.

За задумом організаторів акції «Несвяткові подарунки Путіну», яку спільно організували громадська організація «КримSOS» і міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch, посилку повинні доставити в адміністрацію президента РФ, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на видання Крим.Реаліі.

«Ці звіти ми готували протягом чотирьох років. У них є відомості про насильницькі зникнення, тортури, арешти. Перераховувати можна довго, адже за цей час здійснено безліч порушень», – розповіла в ході акції координатор КримSOS» Таміла Ташева.

Акція «Несвяткові подарунки Путіну», Київ, 26 грудня 2017 р. Фото: RFE/RL

Організатори акції повідомили, що в посилку увійшли: енциклопедія порушень прав людини в Криму, звіти про насильницькі зникнення, расову дискримінацію на півострові, інформація про звинувачення щодо українського активіста Володимира Балуха, затриманих на півострові «українських диверсантів».

Координатор Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник заявила, що «через Путіна ми не зможемо зустріти Новий рік з рідними в Криму».

«Але в ще гіршій ситуації – ті, хто перебуває за гратами … Ми дуже чекаємо того моменту, коли Путін буде слухати вирок у Гаазі», – сказала Скрипник перед відправленням посилки.

Міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch відзначає, що російська влада в окупованому Криму посилила переслідування кримських татар під різними приводами з метою повного придушення інакомислення на півострові.

За даними експертів Кримської правозахисної групи, з 2014 року, після анексії Криму Росією, не менше 70 осіб були незаконно позбавлені волі в рамках політично мотивованих кримінальних справ.

Нагадаємо, 19 грудня 2017 року Генеральна асамблея ООН ухвалила резолюцію «Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь (Україна)». У документі, зокрема, міститься вимога до Росії виконати тимчасові заходи рекомендацій Міжнародного суду ООН про скасування заборони Меджлісу кримськотатарського народу в Криму і забезпечити навчання українською і кримськотатарською мовами на півострові.