Суд заарештував активи медіахолдингу Курченко

Новини
Сергій Курченко Фото: sergeykurchenko.com

Печерський райсуд Києва заарештував цінні папери, корпоративні, інтелектуальні права, нерухоме майно та обладнання компанії «Український медіа-холдинг» (УМХ), кінцевим бенефіціаром якої є втікший до Росії олігарх Сергій Курченко, наближений до екс-президента Віктора Януковича.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на рішення суду від 15 грудня, опубліковане в Єдиному реєстрі судових рішень.

Як вказується в документі, арешт на активи компанії «Український медіа-холдинг» було накладено за клопотанням групи прокурорів і слідчих Генпрокуратури, які здійснюють розслідування кримінального провадження за фактами вчинення створеної колишнім президентом Януковичем злочинною організацією, в яку входив Курченко, злочинів, пов’язаних з ухиленням від сплати податків, легалізацією доходів, отриманих злочинним шляхом, організацією фіктивного підприємництва, які завдали великої матеріальної шкоди, а також по іншим злочинам.

За версією слідства, для забезпечення злочинної діяльності використовувалися понад 400 підприємств-резидентів України, суб’єкти господарської діяльності в офшорних зонах за кордоном (Кіпр, Панама, Гонконг, Британські Віргінські Острови, Беліз), відкриті банківські рахунки (переважно в Латвії), кінцевим бенефіціаром яких був Курченко і пов’язані з ним особи.

В ході досудового розслідування було встановлено, що операції, пов’язані з придбанням Курченко пакета акцій ряду ЗМІ, корпоративних прав на них, і погашенням кредиту в розмірі $ 160 млн, наданого Укрексімбанком для пов’язаної з олігархом компанії Ветеко Медіа Інвест, мають ознаки легалізації доходів, отриманих злочинним шляхом.

Слідчі вказували на ризик втрати цих активів і на те, що в разі доведення їхньої незаконного походження, вони підлягають процедурі спецконфіскаціі.

Суд, вивчивши надані правоохоронцями документи, задовольнив клопотання слідчих і прокурорів ГПУ і наклав арешт на корпоративні, інтелектуальні права, а також на частину нерухомого майна, що належить УМХ.

У «Український медіа холдинг» входить близько 50 брендів на ринках друкованої преси, радіо та інтернет-ЗМІ, в тому числі журнали і сайти: Корреспондент, Forbes, Vogue, Комсомольська правда і Аргументи і факти в Україні, За кермом; сайти: i.ua, bigmir.net, football.ua; радіостанції: Ретро FM, Наше радіо, Europa Plus, Авторадіо.

Нагадаємо, в кінці червня 2017 року ГПУ повідомила про підозру Курченко в скоєнні кримінальних злочинів, передбачених ч.2 ст.15 (замах на злочин), ч.4 ст.28 (вчинення злочину групою осіб, групою осіб за попередньою змовою, організованою групою або злочинною організацією), ч.5 ст.191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем), ч.2 ст.205 (фіктивне підприємництво), ч.3 ст.209 (відмивання коштів та іншого майна, придбаних злочинним шляхом), ч.3 ст.212 (ухилення від сплата платником и податків та інших обов’язкових платежів), ч.1 ст.255 (створення злочинної організації), ч.3 ст.358 (підробка документів, використання підроблених документів), ч.1 ст.366 (службове підроблення) КК України.

4 липня 2017 року ГПУ звернулася в Печерський райсуд Києва з клопотанням на проведення заочного розслідування щодо Сергія Курченко, який переховується в РФ. За оцінками слідства, збитки від дій створеної олігархом злочинної організації перевищують 14 млрд. грн.