США закликали провести на Донбасі обмін полоненими «всіх на всіх»

Новини
Державний депратамент США Фото: Reuters

США вітають обмін утримуваних осіб між Україною та бойовиками на Донбасі, який відбувся 27 грудня, і закликали сторони конфлікту провести новий обмін полонених за формулою «всіх на всіх», а також виконати в повному обсязі Мінські домовленості.

Як повідомляє Центр журналістських розслідувань, про це йдеться в заяві Держдепу США, опублікованому на його сайті

«Сполучені Штати вітають обмін понад 300 утримуваних… між українською владою та контрольованими Росією силами на сході України. Цей обмін – один крок до реалізації Мінських домовленостей. Ми ще раз закликаємо сторони виконати у повному обсязі їх зобов’язання згідно Мінських домовленостей, у т.ч. щодо реального обміну утримуваних за формулою «всіх на всіх», повного припинення вогню, відведення важких озброєнь, безпечного та безперешкодного доступу для спостерігачів Спеціальної моніторингової місії (СММ) ОБСЄ, а також доступу до зони конфлікту з гуманітарною метою», – вказується в документі .

У Держдепі також наголосили на важливості того, щоб Росія повернула своїх представників в Спільний центр з контролю і координації питань припинення вогню і стабілізації лінії розмежування сторін (СЦКК).

«Бойові дії на сході України вже коштували понад 10000 життів та призвели до руйнування важливої цивільної інфраструктури. Росія, яка розпочала цей конфлікт та затягує його шляхом активного керування військовими формуваннями на тій території, які щоденно атакують українські позиції, має покласти цьому край», – вважають у зовнішньополітичному відомстві США.

У Держдепі також заявили, що США готові, в координації з Францією, Німеччиною та Україною, взаємодіяти з Росією для підтримки Мінських домовленостей з метою досягнення врегулювання конфлікту, в тому числі «за допомогою миротворчих сил з широким мандатом на забезпечення безпеки по всій території конфліктної зони, контролю міжнародного кордону та відповідальністю за перевірку розміщення важких озброєнь».

Як повідомлялось, 27 грудня 2017 року на лінії розмежування в контрольному пункті в’їзду-виїзду «Майорське» в районі Горлівки в Донецькій області відбувся обмін полоненими між Україною і бойовиками так званих «ДНР» і «ЛНР». 74 звільнених українця повернулись додому. На окуповані території із заявлених раніше до обміну 306 погодилися повернутися 238 громадян.

За данними СБУ, на окупованому Донбасі бойовики продовжують утримувати в полоні 103 українських заручника, крім того, десятки громадян України перебувають на території РФ.