Херсонське управління водних ресурсів спростувало інформацію про подачу води до Криму

Новини
Насосна станція №4 в с.Першокостянтинівка біля адмінмежі з Кримом Фото: investigator.org.ua

Херсонське обласне управління водних ресурсів спростувало інформацію представника президента в АРК Бориса Бабіна про можливу подачу води до окупованого Криму, та, зокрема, на завод «Кримський Титан», за допомогою насосної станції, розташованої в селі Першокостянтинівка Чаплинського району біля адмінмежі з півостровом.

Про це йдеться у листі Херсонського обласного управління водних ресурсів Держагенства водних ресурсів України, який Центр журналістських розслідувань отримав у відповідь на свій запит.

«Державна насосна станція №4 в с.Першокостянтинівка Чаплинського району Херсонської області протягом 2017 року не працювала. За проектом передбачено, що дренажна вода, яка відкачується дренажною насосною станцією №4, … подається до скидного каналу С1, який у подальшому скидає воду у Сиваш», – повідомляється в документі.

«Гіпотетичної чи технічної можливості подати воду від насосної станції №4 с.Першокостянтинівка … на територію Криму та заводу «Титан» немає», – стверджують в управлінні.

Фото: investigator.org.ua

Як повідомлялося, представник президента України в АРК Борис Бабін заявляв, що з материкової України до сих пір постачається вода і електроенергія в окупований Крим, хоча і не в промислових масштабах. Біля села Першокостянтинівка Чаплинського району Бабін показав кореспондентам Центру журналістських розслідувань розташовану в 300 м від адмінмежі з Кримом насосну станцію і електропровід, що веде в бік окупованого Армянська.

Нагадаємо, що подача дніпровської води в окупований Крим по Північно-Кримському каналу не була відновлена навесні 2014 року. У 2017 році канал був остаточно перекритий капітальної дамбою, будівництво якої обійшлося в більш ніж 50 млн. гривень. Поставки електроенергії з материкової України на півострів припинилися 31 грудня 2015 року.