Україна регулярно буде виносити на голосування ООН нові резолюції по Криму – Єльченко

Новини

Україна і надалі буде регулярно виносити на розгляд Генеральної асамблеї ООН резолюції про ситуацію з правами людини в в окупованому Криму. При цьому якщо самопроголошена влада Криму запросить спостерігачів ООН для моніторингу ситуації, українська влада з радістю погодиться на такий крок.

Про це заявив посол України в ООН Володимир Єльченко в інтерв’ю «Європейської правді», передає Центр журналістських розслідувань.

«Резолюції такого роду мають свою своєрідну еволюцію: проходить рік, змінюються обставини, приймається нова редакція. І ми все-таки сподіваємося, що в наступному році буде хоч якийсь маленький прогрес в питанні допуску моніторингової місії ООН в Криму», – сказав посол .

Він додав, що запрошення для моніторингу прав людини може бути від кого завгодно, а ООНівська місія не поїде в Крим, не маючи дозволу України.

«Ми це дозвіл апріорі дамо, питання тільки в тому, які будуть умови відправки такої місії. До сьогодні Росія виставляла абсолютно неприйнятні умови. Наприклад, щоб в місії не входили фахівці, які працюють у складі моніторингової місії ООН в Україні, тобто щоб не було жодної згадки слова «Україна». Але це вже принципове питання для ООН, адже організація надсилає тих людей, яких вважає за потрібне, і не Росія повинна їх вибирати», – сказав він.

Посол підкреслив, що незважаючи на заяви окупаційної влади, Росія ніколи не запросить спостерігачів в Криму.

«У Росії розуміють: те, що напише місія, відвідавши Крим, буде для них ще більш страшні наслідки, ніж якщо не пускати туди цю місію. Отже, повертаючись до резолюції ГА ООН по Криму: так, буде і третя, і четверта, і п’ята. Хотілося б, щоб їх не було 50 або 100 – сподіваюся, питання про повернення Криму буде вирішено раніше», – додав Єльченко.

Нагадаємо, Генеральна Асамблея ООН 19 грудня прийняла оновлену резолюцію з прав людини в окупованому Криму.

У документі міститься вимога до Росії виконати тимчасові заходи рекомендацій Міжнародного суду ООН про скасування заборони Меджлісу кримськотатарського народу в Криму і забезпечити навчання українською і кримськотатарською мовами на півострові.