Прокуратура АРК збирає докази про незаконний призов кримчан в армію РФ

Новини
Призовники в окупованому Криму Фото: РИА Новости

Прокуратурою Автономної Республіки Крим здійснюється процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за фактами примушування до проходження військової служби в армії РФ, надіслання відповідних повісток жителям з військових комісаріатів, а також за фактами порушення кримінальних справ чи інше притягнення до відповідальності за відмову від проходження служби в армії РФ.

Про це повідомили в прес-службі прокуратури АРК, передає Центр журналістських розслідувань.

«Такі дії окупаційної влади не тільки підпадають під ознаки злочину, передбаченого статтею 438 Кримінального кодексу України, а є воєнними злочинами, на які розповсюджується юрисдикція Міжнародного кримінального суду», – йдеться в повідомленні.

Згідно до вимог статті 8 Римського статуту та статті 51 Конвенції про захист цивільного населення під час війни, держава-окупант не має права примушувати осіб, що перебувають під захистом, служити в її збройних чи допоміжних силах. Будь-який тиск або пропаганда на користь добровільного вступу в армію забороняється.

«У зв’язку з цим, у разі наявної у вас інформації про такі факти, ви можете звертатися до прокуратури АР Крим (м. Київ, вул. Ділова, 24) за телефоном (044) 569-73-57 або повідомляти про такі факти на електронну адресу: [email protected]», – йдеться в повідомленні.

За три роки окупації Криму в російську армію закликали близько 10 тисяч кримчан.

Раніше МЗС України зажадав від Росії скасувати призов на військову службу в окупованому Криму, нагадавши, що ухвалена 19 грудня 2016 року резолюція Генасамблеї ООН про порушення Росією прав людини в окупованому Криму, забороняє РФ закликати жителів півострова до лав своїх Збройних сил.