Клімкін: Трюк з «поверненням техніки» з Криму – спроба РФ легалізувати анексію

Новини
Міністр закордонних справ України Павло Клімкін Фото: Reuters

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін назвав пропозицію президента РФ Володимира Путіна про повернення Україні захопленої росіянами в ході окупації Криму української військової техніки спробою легалізації анексії півострова.

Про це глава МЗС сказав в середу, 22 січня, на прес-конференції в Києві, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію видання Українська правда.

«Ви всі прекрасно розумієте цей трюк Росії. Показати, що у нас щодо окупованого Криму йде якийсь діалог. У нас немає ніякого діалогу з будь-яких питань, що стосуються статусу Криму, і ми не будемо робити ніяких речей, які можуть послабити нашу політичну або юридичну позицію», – сказав Клімкін.

За його словами, така заява країни-агресора свідчить про спробу легалізувати незаконну анексію Криму.

Міністр також зазначив, що Україна не отримувала ніякого офіційного звернення від Росії по цьому приводу.

«Я вважаю це абсолютно зрозумілою провокацією, оскільки якщо ви подивитеся на Гаазьку конвенцію 1907 року, в статті 53-й чітко написано, що зброя передається по досягненні миру», – зазначив Клімкін.

Як повідомлялось, президент РФ Володимир Путін заявив про готовність передати Україні військові кораблі і авіатехніку, які були захоплені російськими військовими під час окупації Криму, і передача яких була припинена Росією в червні 2014 року, вказавши на їх «жалюгідний стан». Командувач ВМСУ Ігор Воронченко вказує, що на момент захоплення українська техніка була справна.

Військові експерти рекомендували владі України ігнорувати пропозицію президента РФ Володимира Путіна про повернення українських озброєння і військової техніки (ОВТ), захоплених в ході окупації Криму. Вони зазаначили, що Росія ні в якому разі не передасть справну техніку, її ремонт потребує значних коштів, а Кремль використає цей крок для нової антиукраїнської інформаційної кампанії.