Україна 19 лютого подасть меморандум про порушення РФ Конвенції ООН з морського права – Зеркаль

Новини
Заступник міністра закордонних справ Україньы Олена Зеркаль Фото: Укринформ

Україна має намір 19 лютого подати меморандум у рамках позову в Міжнародний трибунал ООН з морського права (Гамбург, Німеччина) про порушення РФ Конвенції ООН з морського права.

Про це повідомила заступник міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль, передає Центр журналістських розслідувань з посиланням на агентство Інтерфакс-Україна.

«Уже 19 лютого… ми подаємо наш меморандум, в якому звинувачуємо фактично Росію в узурпації наших прав, прав України як прибережної морської держави, де вказуємо всі порушення, пов’язані з Чорним, Азовським морем, Керченською протокою, будівництвом Керченського моста», – сказала Зеркаль.

Вона зазначила, що після подачі Україною меморандуму у Росії буде три місяці на подання заперечень щодо юрисдикції трибуналу розглядати це питання.

«Очевидно, що вони йтимуть із цими запереченнями, оскільки вважають, що Крим – це територія Російської Федерації, не визнана ніким», – додала заступник міністра.

Зеркаль також наголосила, що Україна готує другий меморандум у цій справі, де доводить, чому вона є прибережним державою.

Як повідомлялося 14 вересня 2016 року Україна ініціювала в міжнародному трибуналі ООН з морського права арбітражне провадження проти Росії для захисту своїх прав як прибережної держави в прилеглих до окупованого Криму зонах Чорного і Азовського морів і Керченській протоці.

Україна заявила, що РФ порушує її суверенні права користуватися гарантованими правами в своїх морських акваторіях і на континентальному шельфі в прилеглих до АР Крим морських зонах, включаючи права на природні ресурси континентального шельфу.

22 грудня 2016 року в Міжнародному трибуналі ООН з морського права був сформований суд, який буде розглядати позов України до Росії щодо порушення Конвенції ООН з морського права в зв’язку з розкраданням РФ українських ресурсів на шельфі біля біля окупованого Криму.

22 травня 2017 рік трибунал ООН з морського права затвердив графік розгляду позову України до РФ за порушення нею положень Конвенції ООН з морського права. Українська сторона повинна подати документи по арбітражному виробництву до 19 лютого 2018 року.