Рада ЄС виключила 8 країн з чорного списку податкових оазисів

Новини

Рада Євросоюзу виключила вісім країн і територій з раніше узгодженого чорного списку країн – так званих податкових оазисів, які не співпрацюють з ЄС в податковій сфері належним чином.

Про це йдеться в повідомленні, опублікованому на сайті Ради ЄС, передає Центр журналістских розслідувань.

«Барбадос, Гренада, Республіка Корея, Макао, Монголія, Панама, Туніс і Об’єднані Арабські Емірати переміщені в окрему категорію юрисдикцій, які підлягають ретельному моніторингу», – йдеться в повідомленні.

Як пояснили в Раді ЄС, виключення цих країн з чорного списку офшорів базується на експертній оцінці зобов’язань, взятих цими юрисдикціями щодо усунення зазначених ЄС недоліків. У кожному разі зобов’язання були підкріплені листами, підписаними на високому політичному рівні.

«Наш список вже довів свою цінність. Юрисдикції по всьому світу працювали над тим, щоб взяти на себе зобов’язання реформувати свою політику. Наша мета полягає в тому, щоб сприяти гарному податковому управлінню у всьому світі», – сказав Владислав Горанов, міністр фінансів Болгарії, яка зараз головує в Раді ЄС.

У чорному списку податкових оазисів залишаються 9 країн і територій: Американське Самоа, Бахрейн, Гуам, Маршаллові Острови, Намібія, Палау, Сент-Люсія, Самоа, Тринідад і Тобаго.

При цьому рішення Ради ЄС містить рекомендації щодо скорочення списку в разі виконання даними юрисдикціями необхідних кроків.

Як повідомлялось, 14 листопада 2017 року єврокомісар з економіки П’єр Московісі в ході слухань, присвячених публікаціям в ЗМІ офшорних документів Paradise Papers (Райські папери), запропонував ввести жорсткі санкції проти країн, які відмовляються співпрацювати з фінансовими органами Євросоюзу. На його думку, тільки фінансові санкції змусять податкові оазиси припинити допомогу в ухиленні від податків.

5 грудня 2017 року, міністри фінансів країн ЄС затвердили чорний список податкових оазисів з 17 країн і територій, стандарти яких в області оподаткування не відповідають вимогам Євросоюзу. У нього були включені: Бахрейн, Барбадос, Республіка Корея, ОАЕ, Гренада, Гуам, Маршаллові острови, Макао, Монголія, Намібія, Палау, Панама, Самоа, Американське Самоа, Сент-Люсія, Тринідад і Тобаго, Туніс.