Європарламент проведе слухання за матеріалами Paradise Papers

Новини
Європейський парламент Фото: enar.dk

Європарламент проведе спеціальні слухання, присвячені публікації в ЗМІ офшорних документів Paradise Papers (Райські папери).

Про це в мікроблозі Twitter повідомив депутат Європарламенту Свен Гігольд (Sven Giegold), що представляє фракцію «Зелених», передає Центр журналістських розслідувань.

«Європейський парламент 28 листопада в Брюсселі проведе спеціальне слухання по Paradise Papers», – написав Гігольд.

Він уточнив, що слухання будуть проведені парламентським комітетом з розслідування випадків відмивання грошей та ухилення від сплати податків.

Нагадаємо, 5 листопада Міжнародний консорціум журналістів-розслідувачів (ICIJ) і Центр розслідування корупції та організованої злочинності (OCCRP) оприлюднили так звані Paradise Papers (Райські папери), в яких йдеться про офшорні компанії сотень найбагатших людей світу. Доступ до даних вдалося отримати завдяки витоку інформації з двох компаній в Сінгапурі і на Бермудських островах. Документи виявилися в розпорядженні німецького видання Süddeutsche Zeitung, яке передало їх журналістам-розслідувачам з ICIJ і OCCRP. У міжнародному розслідуванні даних взяли участь близько 100 медіа з 67 країн.

Paradise Papers викрили російські інвестиції в Twitter і Facebook, схему з ухилення від податків компанії Apple і зв’язок міністра торгівлі США з Росією та офшори королеви Єлизавети II.

За інформацією авторів журналістського розслідування програми «Слідство.Інфо», Paradise Papers свідчать, що метою створення офшору для корпорації Roshen могло бути не бажання створити «сліпий траст», як заявляв її власник президент України Петро Порошенко, а мінімізація податків.