Єврокомісар запропонував ввести жорсткі санкції проти податкових оазисів

Новини

Єврокомісар з економіки П’єр Московісі пропонує ввести жорсткі санкції проти країн, які відмовляються співпрацювати з фінансовими органами Євросоюзу. На його думку, тільки фінансові санкції змусять податкові оазиси припинити допомогу в ухиленні від податків.

Про це Московісі заявив на засіданні Європарламенту в Страсбурзі в ході слухань, присвячених публікаціям в ЗМІ офшорних документів Paradise Papers (Райські папери), повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію Deutsche Welle.

«Ні для кого не секрет: як тільки ми націлимося на гаманець, все відразу почне рухатися», – підкреслив Єврокомісар, закликавши країни Євросоюзу діяти без зволікань.

Міністри фінансів країн ЄС на засіданні 5 грудня мають опублікувати чорний список податкових оазисів – країн і територій, які відмовляються від міжнародної співпраці в боротьбі з ухиленням від сплати податків, вважає П’єр Московісі.

Цей список, на його думку, повинен бути «достовірним» і передбачати введення санкцій.

Необхідно покласти край «культурі (банківської – ред.) таємниці» і забезпечити більшу прозорість сплати податків, заявив далі комісар ЄС. Податкові оазиси, за його словами, «трохи схожі на вампірів – для них немає нічого страшнішого світла».

Московісі також запропонував розробити нові, більш прозорі правила звітності для податкових консультантів, юристів і банків, які продають програми, що дозволяють ухилитися від податків, і зобов’язати їх надавати ці програми податковим органам своїх країн. Якщо з’ясується, що програми нелегальні, компанії, які їх продають, слід притягнути до відповідальності. Якщо програмне забезпечення не порушує податкове законодавство, фінансові органи зможуть з їх допомогою усунути прогалини в законах.

Минулого тижня міністри фінансів країн ЄС домовилися опублікувати чорний список податкових оазисів. Остаточного рішення, які саме санкції слід ввести проти країн, які потрапили в цей перелік, поки не ухвалено.

Нагадаємо, 5 листопада Міжнародний консорціум журналістів-розслідувачів (ICIJ) і Центр розслідування корупції та організованої злочинності (OCCRP) оприлюднили так звані Paradise Papers (Райські папери), в яких йдеться про офшорні компанії сотень найбагатших людей світу. Доступ до даних вдалося отримати завдяки витоку інформації з двох компаній в Сінгапурі і на Бермудських островах. Документи виявилися в розпорядженні німецького видання Süddeutsche Zeitung, яке передало їх журналістам-розслідувачам з ICIJ і OCCRP. У міжнародному розслідуванні даних взяли участь близько 100 медіа з 67 країн.

Paradise Papers викрили російські інвестиції в Twitter і Facebook, схему з ухилення від податків компанії Apple і зв’язок міністра торгівлі США з Росією та офшори королеви Єлизавети II.

За інформацією авторів журналістського розслідування програми «Слідство.Інфо», Paradise Papers свідчать, що метою створення офшору для корпорації Roshen могло бути не бажання створити «сліпий траст», як заявляв її власник президент України Петро Порошенко, а мінімізація податків.