Співавтор «Кремлівського звіту»: США підмінили список в останній момент

Новини
23 Dec 2005; Russia, Moscow. The shadow of a man is shown during the final voting for the Russian Public Chamber members elections. The event took place in the Russian Academy for Scienses (RAN). (Photo by Alexander Miridonov/Kommersant)

«Кремлівський список» США – перелік наближених до Володимира Путіна росіян – був укладений американськими урядовими агентствами, але минулого тижня його несподівано замінив високопоставлений чиновник із адміністрації президента США.

Про це заявив шведський економіст, експерт з Росії та старший науковий співробітник Atlantic Council Андерс Ослунд, який був одним із консультантів «кремлівського списку», передає Центр журналістських розслідувань з посиланням на The Guardian.

За його словами, існував початковий список, який складала команда експертів. Але в четвер Ослунду повідомили, що чиновник із президентської адміністрації наказав замінити його на перелік, укладений на основі рейтингу Forbes найбагатших людей світу та прізвищ із адміністрації президента РФ.

«Це робить все це смішним. У ньому немає критеріїв…Це серйозна спроба когось високопоставленого в уряді змусити уряд США і Конгрес виглядати смішними», – сказав він.

Ослунду не відоме ім’я посадовця, однак він стверджує що відповідальність за підміну несе міністр фінансів США Стівен Мнучін, який схвалив список.

У коментарі на сайті Atlantic Council Ослунд написав, що першочерговою метою «кремлівського списку» було визначити тих, хто нажив свій статок на незаконних контактах з Кремлем. Однак опублікований Міністерством фінансів перелік прізвищ виглядає насмішкою над Конгресом і санкціями США, що зіграло на руку Володимиру Путіну.

Андерс Ослунд, фото: Корреспондент.net

«Основним бенефіціаром цього списку є президент Росії. Виникає питання, чому глава Мінфіну висміює санкції США щодо Росії і законодавство, підписане президентом», – заявив Ослунд.

30 січня 2018 року Мінфін США оприлюднив список російських політиків, чиновників і олігархів, які так чи інакше пов’язані з президентом РФ Володимиром Путіним. У переліку – 114 чиновників і 96 олігархів (кожен з яких володіє активами від $ 1 млрд і вище). Список не є санкційним, за винятком тих осіб, хто раніше потрапив під обмежувальні заходи США.

Вчора в Держдепартаменті також заявили, що американські санкції проти оборонної сфери РФ призвели до мільярдних збитків Москви, а тому розширення персональних обмежувальних заходів поки нібито не потрібні.

Сукупні статки російських мільярдерів, які стали фігурантами так званого «Кремлівського звіту» Мінфіну США, за день впали на $ 1,1 млрд.