США опублікували «Кремлівський звіт», до якого увійшли 114 російських чиновників і 96 олігархів

Крим

Міністерство фінансів США опублікувало документ, де вказані особи, проти яких можуть бути введені санкції, і які мають тісні контакти з президентом Росії Володимиром Путіним.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на The Washington Post.

У список потрапили 210 осіб, наближених до Володимира Путіна, зокрема, 114 російських політиків і 96 олігархів.

Прізвища в списку розділені на 4 частини: «Президентська адміністрація», «Кабінет міністрів», «Інші високопоставлені політичні лідери» і «Олігархи».

У перший список потрапили, зокрема, прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков, глава президентської адміністрації Андрій Вайн і його перший заступник Олексій Громов, а також помічник президента Владислав Сурков.

В урядовий список потрапили всі члени російського уряду, зокрема, Дмитро Медведєв, Ігор Шувалов, Аркадій Дворкович, Сергій Лавров, Юрій Трутнєв.

В розділ «Інші високопоставлені політичні лідери» потрапили Валентина Матвієнко, В’ячеслав Володін, Сергій Наришкін, Олександр Бастрикін, Сергій Собянін. Також до цього списку віднесли керівників російських держкомпаній, наприклад, «Роснефти» і «Газпрому» Ігоря Сечіна і Олексія Міллера.

В розділ «Олігархи» потрапили, зокрема, Алішер Усманов, Роман Абрамович, Сулейман Керімов, засновник і глава «Лабораторії Касперського» Євген Касперський, співвласник «Альфабанк» Петро Авен, основний власник «Сєвєрсталі» Олексій Мордашов, основний власник Магнітогорського металургійного комбінату ( ММК) Віктор Рашников і т. п

У документі прописано, що до фігурантів розділу «Олігархи» віднесені ті, чиї статки, згідно надійних джерел, оцінюється в $ 1 млрд і більше.

Потрапляння в цей список не означає, що Сполучені Штати автоматично введуть проти нього санкції. Однак ризик потрапити під санкції для фігурантів списку вище збільшується.

  

26 січня США розширили список санкцій проти Росії, введений через агресію РФ в Україні. До оновленого переліку увійшли 21 фізична особа і 21 компанія.

Як повідомлялось, 2 августа 2017 року американський президент Дональд Трамп підписав закон про нові санкції США проти Росії, Північної Кореї та Ірану. Новий закон, ухвалений переважною більшістю в палаті представників і Сенаті, посилює санкції щодо Росії і дає Конгресу США право блокувати рішення президента про їх скасування.

В кінці вересня 2017 року Мінфін США повідомив про введення нових санкцій проти енергетичного і банківського секторів економіки Росії, які були накладені за її агресію проти України. Зокрема, обмежувальні заходи, які набрали чинності з 28 листопада 2017 року, передбачають скорочення максимального терміну ринкового фінансування російських банків, які потрапили під санкції, до 14 днів, а нафтогазових компаній – до 60 днів. Крім того, заборонено продавати нові цінні папери, випущені російськими компаніями.

Під удар нових санкції в першу чергу підпадають такі великі російські банки, як «Сбербанк», «Внешэкономбанк», «Росэксимбанк» і «ВТБ Банк», а також російські енергетичні гіганти, включаючи «Газпром», «Лукойл» і «Транснефть».