У справі Януковича свідки звинувачення не надають документальних доказів – Чийгоз

Новини
Ахтем Чийгоз, заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Фото: investigator.org.ua

В ході розгляду в Оболонському райсуді Києва справи про держзраду екс-президента України Віктора Януковича слідство і свідки звинувачення в своїх показах не надають документальних доказів, що згодом може бути використано командою Януковича при оскарженні вироку у Європейському суді.

Про це заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтем Чийгоз заявив в ефірі програми «Питання національної безпеки», провівши аналогію з розглядом фальсифікованої ФСБ «справи 26 лютого» у «Верховному суді» окупованого Криму.

Чийгоз зазначив, що не бачить в показаннях свідків звинувачення фактів, підкріплених документально.

«Виступають люди, наділені на той момент великими повноваженнями, але не надають документальну частину цих подій …  Це ж не на словах вирішувалося, були накази, службові відрядження, хто яким чином відгукувався і так далі. Адже є журнали, записи, є чергові, є відповідальні. Навіть у мене в «суді» називалися особи, називався час, називалася дата, і можна спокійно простежити первісну команду і так далі. Цього всього в суді по Януковичу не відбувається», – зазначив заступник голови Меджлісу, висловивши побоювання, що недостатня доказова база буде використана для оскарження вироку в міжнародному суді.

Він додав, що в Криму по його «справі» слідчий направляв сотні запитів по інстанціях, відповіді на які документально підтверджують, зокрема, участь представників іноземних (російських – ред.) приватних військових компаній і російського козацтва в мітингу біля стін Верховної Ради АРК в Сімферополі 26 лютого 2014 року, а потім і в окупації Криму.

«Ці документи дозволять мені звертатися в Європейський суд з прав людини і доводити, хто ж насправді готував захоплення будівель та провокації на цьому мітингу. А в даному випадку, в справі Януковича просто слова до справи не пришиєш, потрібно кожне слово підтверджувати документами … Такі факти необхідні для того, щоб повноцінно довести, що вони зрадили свою країну і оголосили війну своєму народу, тут ніяких сумнівів немає. Але стаття, яка передбачає засудження, повинна бути заповнена доказами», – підкреслив Ахтем Чийгоз.

Як повідомлялось, в Оболонському райсуді Києві триває розгляд справи про державну зраду екс-президента Віктора Януковича. У статусі свідків обвинувачення, зокрема, виступили голова Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат Рефат Чубаров, лідер Всеукраїнського правозахисного руху «Сила права» Андрій Сенченко і екс-голова Ради міністрів АРК Анатолій Могильов. Усі вони дають свідчення, в яких розкриваються подробиці російської окупації Криму та дій українських високопосадовців у Криму та Києві