Могильов своєю бездіяльністю сприяв здачі Криму Росії – Чийгоз

Новини
Анатолій Могильов, грудень 2013 р. Фото: investigator.org.ua

У лютому 2014 року голова Ради міністрів АРК Анатолій Могильов своєю бездіяльністю сприяв здачі Криму Росії, хоча, будучи начальником штабу територіальної оборони, мав достатні повноваження для організації та координації заходів зі звільнення захоплених 27 лютого російськими спецназівцями будівель Верховної Ради і Ради міністрів АРК, не чекаючи команд з Києва.

Про це заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтем Чийгоз заявив в ефірі програми «Питання національної безпеки» (проект Центру журналістських розслідувань, ТРК Чорноморська), коментуючи заяву Могильова під час дачі свідчень у справі про держзраду Віктора Януковича про те, що після повідомлення в центр інформації про захоплення урядових будівель в Сімферополі «жодних зрозумілих команд з Києва не надходило»

«Я взагалі вважаю Могильова одним з найголовніших учасників зради Януковича … Я переконаний в тому, що він своїми діями в той період, також, як і багато інших, сприяв здачі Криму», – сказав Чийгоз.

Він додав, що в ході розгляду в «Верховному суді» окупованого Криму сфальсифікованої ФСБ так званої «справи 26 лютого» свідчення давали також екс-депутати Верховної Ради Криму Сергій Аксенов (нині «глава Криму» – ред.) Володимир Константинов (нині «спікер Госсовєта Криму» – ред.) Лентун Безазієв (нині «депутат Госсовєта Криму» – ред.), які розповіли, як себе вів і що робив Могильов 27 лютого 2014 року.

«Вони вказують, о котрій Могильов зібрав уряд і інших учасників, про що говорив у той момент … Він «плавав», ніяк не міг визначитися, на яку сторону йому переходити: або чекав, що йому запропонують (посаду в окупаційній «владі»- ред.), як запропонували Константинову і Аксенову», – зазначив заступник голови Меджлісу.

В результаті, сказав він, Могильов, замість виконання своїх повноважень, покладених на нього законом, вирішив самоусунутися, заявив про відставку з посади глави кримського уряду і покинув Крим.

Як повідомлялось, в Оболонському райсуді Києві триває розгляд справи про державну зраду екс-президента Віктора Януковича.

Виступаючи в статусі свідка екс-голова Ради міністрів АРК Анатолій Могильов так і не зміг сказати, спецназ збройних сил якої країни захопив урядові будівлі в Криму в ніч на 27 лютого 2017 року. За його словами, інформацію про напад він повідомив в Адміністрацію президента і голові СБУ Валентина Наливайченка. «Ми передали відеозйомки у вигляді файлів із захоплення цих будівель. Після цього жодних зрозумілих команд з Києва не надходило», – заявив Могильов.

Анатолій Могильов був головою Ради міністрів Криму з 8 листопада 2011 року по 27 лютого 2014 року.