Окупанти присвоїли назви двом ТЕС, що будуються в Криму

Новини
Будівництво ТЕС біля Сімферополя Фото: РИА Новости Крым Александр Полегенько

Двом ТЕС, які РФ будує в окупованому Криму, присвоєні диспетчерські назви. Станція під Сімферополем названа Таврійська ТЕС, під Севастополем – Балаклавська ТЕС.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію міністерства енергетики РФ.

«Для проведення пусконалагоджувальних робіт і організації процесу виконання диспетчерських команд і дозволів при управлінні електроенергетичними режимами на стадії введення електростанцій в роботу їм присвоєні диспетчерські найменування: Севастопольськый ПГУ-ТЕС – Балаклавська ТЕС, а Сімферопольськый ПГУ-ТЕС – Таврійська ТЕС», – йдеться в повідомленні .

За інформацією Міненерго РФ, на даний момент вже завершені роботи по підключенню до газотранспортної системи Криму Сімферопольської ТЕС. Вона також підключена до кримської енергосистеми і працює на транзит електрики.

На ТЕС під Севастополем також завершена основна частина будівельно-монтажних робіт. Проводяться роботи по підключенню високовольтної лінії 330 кВ Західноукраїнська-Кримська – Севастополь на підстанцію 330кВ Севастополь. Загальний обсяг будівельної готовності станції становить близько 98%.

Будівництво ТЕС біля Севастополя Фото: РИА Новости Крым Андрей Киреев

Як повідомлялось, 31 серпня 2017 року уряд РФ знову переніс термін введення в експлуатацію двох теплоелектростанцій, які будуються Росією в Сімферополі і Севастополі для забезпечення стабільного енергозабезпечення окупованого Криму. Запуск ТЕС повинен відбутися 18 червня 2018 року.

Раніше першу чергу Сімферопольської і Севастопольської ТЕС планувалося ввести в експлуатацію до 1 вересня 2017 року, другу – в березні 2018 року. Пізніше міністр енергетики РФ Олександр Новак заявив, що запуск перших блоків двох кримських ТЕС відбудеться в першому кварталі 2018 року.

Нагадаємо, в 2014 році РФ заявила про будівництво двох нових електростанцій в окупованому Криму не маючи для них турбін. Їх треба замовляти у закордонних партнерів, яким, санкції, введені після анексії Криму США та Євросоюзом, прямо забороняють експорт технологій і обладнання для кримської енергетики. Будівництво ТЕС потужністю по 470 МВт в Сімферополі і Севастополі заплановано федеральною цільовою програмою розвитку Криму і Севастополя до 2020 року, яка передбачає виділення 49 млрд. рублів на розвиток енергетики півострова. ТЕС будує компанія «Технопромекспорт», що входить до складу держкорпорації «Ростех».

Нагадаємо, 21 липня 2017 року Siemens підтвердив незаконне переміщення чотирьох своїх газових турбін, призначених для проекту в Тамані, на територію окупованого Криму і заявив про призупинку поставок генеруючого обладнання за діючими контрактами з держкомпаніями РФ. Концерн заявив про вихід зі складу ЗАТ «Интеравтоматика», яка задіяна в установці турбін на ТЕС в Криму.

28 липня «Технопромекспорт» визнав, що поставив у окупований Крим газові турбіни Siemens після їхньої «модернізації».

14 грудня 2017 року заступник глави Міненерго РФ Андрій Черезов повідомив журналістам, що дві турбіни на двох споруджуваних ТЕС в Криму вже змонтовані, ще 2 – будуть встановлені до 2018 року. За його словами, обладнання буде обслуговувати компанія «Технопромекспорт».