Siemens підтвердив незаконне переміщення турбін до Криму і зупиняє поставки обладнання в РФ

Крим

Німецький концерн Siemens підтвердив незаконне переміщення чотирьох своїх газових турбін, призначених для проекту в Тамані, на територію окупованого Криму і призупиняє поставки генеруючого обладнання за діючими контрактами з держкомпаніями РФ. Концерн вийде зі складу ЗАТ «Интеравтоматика», яка задіяна в установці турбін на ТЕС в Криму.

Про це йдеться в заяві, опублікованій в п’ятницю, 21 липня, на сайті компанії, передає Центр журналістських розслідувань.

«Компанія Siemens отримала достовірну інформацію про те, що, незважаючи на всі попередні зусилля, всі чотири газові турбіни, які були поставлені влітку 2016 року для проекту в Тамані на півдні Росії, були після цього на місці модифіковані і незаконно переміщені до Криму, незважаючи на чіткі умови контракту. Такий розвиток подій є грубим порушенням контрактів про поставки з Siemens, законодавства ЄС, зловживанням довірою», – заявили в концерні.

У Siemens зазначили, що продовжують ініціювати кримінальні справи проти відповідальних осіб клієнта – російської компанії «Технопромекспорт», а також подачу позовів, щоб зупинити інші поставки до Криму і забезпечити повернення турбін в Тамань. Крім того, концерн також запропонував викупити це обладнання і анулювати первинний контракт.

Siemens проведе серйозну перевірку всіх своїх підрозділів і відповідних партнерів в Росії. «З метою запобігання постачанням обладнання або надання послуг, які можуть порушити правила експортного контролю, Siemens також переглянув свою пайову участь та ліцензійні угоди з російськими компаніями, причетними до ситуації, що склалася», – заявили в концерні.

Також Siemens повністю відмовиться від своєї міноритарної частки (45,7%) в російській компанії «Интеравтоматика», яка займається установкою турбін в Криму, і ініціює припинення дії ліцензійного угоди з російськими компаніями в області поставки обладнання для електростанцій з комбінованим циклом.

«Siemens тимчасово призупинить поставки обладнання для виробництва електроенергії по діючим контрактам державним замовникам в Росії. Одночасно Siemens вводить значно суворіший режим контролю, ніж пропонується законодавчими вимогами. Цей новий, постійний механізм повинен забезпечити, щоб потенційні майбутні поставки здійснювалися тільки після того, як Siemens підтвердить, що обладнання може бути встановлено в кінцевому пункті, узгодженому в контракті з держувачем», – йдеться в заяві.

Нагадаємо, 5 липня агентство Reuters повідомило, що газові турбіни виробництва німецького концерну Siemens доставлені в окупований Крим для ТЕС, що будуються Росією на півострові, незважаючи на санкції ЄС, які забороняють європейським компаніям поставку до Криму енергетичних технологій. У дежконцерні «Ростех» повідомили, що його дочірня структура – компанія «Технопромекспорт» закупила чотири комплекти газотурбінних установок Siemens для ТЕС, що будуються в анексованому Криму, на вторинному ринку і провела їх модернізацію силами російських підприємств.

Ще дві турбіни і два генератора Siemens незаконно доставлені в окуповану Феодосію морем з порту Кавказ компанією СОВФРАХТ.

7 липня Siemens заявив, що не буде обслуговувати газові турбіни свого виробництва, незаконно ввезені Росією в окупований Крим і проводить з цього приводу розслідування.

8 липня Reuters повідомив, одна з компаній, задіяних в установці і пусконалагодженні турбін на ТЕС в окупованому Криму – російське ЗАТ «Інтеравтоматика», в якому німецький концерн Siemens володіє 45,7% акцій.

Siemens подав до Арбітражного суду Москви позов проти компанії «Технопромекспорт» (структура «Ростех») і петербурзького спільного підприємства «Сіменс технології газових турбін» з вимогою «запобігти подальшим поставкам до Криму і повернення раніше поставленого устаткування в початкове місце призначення – Тамань».