У Криму перенесли термін здачі ТЕС на червень 2018 року

Новини
Будівництво ТЕС в Севастополі Фото: Reuters/Anton Zverev

В окупованому Криму знову перенесли термін введення в експлуатацію двох теплоелектростанцій, які будуються Росією в Сімферополі і Севастополі для забезпечення стабільного енергозабезпечення півострова. Тепер запуск ТЕС повинен відбутися 18 червня 2018 року.

Про це йдеться в постанові російського уряду, опублікованому на офіційному інтернет-порталі правової інформації РФ, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

«Введення в експлуатацію Севастопольської та Сімферопольської ТЕС (сумарна електрична потужність – не менше 900 МВт) – 18 червень 2018 року», – йдеться в документі.

Як вказується в постанові, введення в експлуатацію першої черги парогазових установок обох ТЕС (блоків потужністю до 235 МВт) заплановано на 19 травня 2018 року, введення в експлуатацію другої черги – на 18 червня 2018 року.

Раніше першу чергу Сімферопольської і Севастопольської ТЕС планувалося ввести в експлуатацію до 1 вересня 2017 року, другу – в березні 2018 року.

Пізніше міністр енергетики РФ Олександр Новак заявив, що запуск перших блоків двох кримських ТЕС відбудеться в першому кварталі 2018 року.

Нагадаємо, в 2014 році РФ заявила про будівництво двох нових електростанцій в окупованому Криму не маючи для них турбін. Їх треба замовляти у закордонних партнерів, яким, санкції, введені після анексії Криму США та Євросоюзом, прямо забороняють експорт технологій і обладнання для кримської енергетики. Будівництво ТЕС потужністю по 470 МВт в Сімферополі і Севастополі заплановано федеральною цільовою програмою розвитку Криму і Севастополя до 2020 року, яка передбачає виділення 49 млрд. рублів на розвиток енергетики півострова. ТЕС будує компанія «Технопромекспорт», що входить до складу держкорпорації «Ростех».

27 грудня 2016 року гендиректор держкорпорації «Ростех» Сергій Чемезов повідомив, що «Технопромекспорт» переніс термін добудови ТЕС в Криму на 2018 рік через затримки з постачанням для них газових турбін.

5 липня 2017 року агентство Reuters повідомило, що газові турбіни виробництва німецького концерну Siemens доставлені в окупований Крим для ТЕС, що будуються Росією на півострові, незважаючи на санкції ЄС, які забороняють європейським компаніям поставку до Криму енергетичних технологій. У дежконцерні «Ростех» повідомили, що його дочірня структура – компанія «Технопромекспорт» закупила чотири комплекти газотурбінних установок Siemens для кримських ТЕС, на вторинному ринку і провела їх модернізацію силами російських підприємств.

Ще дві турбіни і два генератора Siemens були незаконно доставлені в окуповану Феодосію морем з порту Кавказ компанією СОВФРАХТ.

7 липня Siemens заявив, що не буде обслуговувати газові турбіни свого виробництва, незаконно ввезені Росією в окупований Крим і проводить з цього приводу розслідування.

8 липня Reuters повідомив, одна з компаній, задіяних в установці і пусконалагодженні турбін на ТЕС в окупованому Криму – російське ЗАТ «Інтеравтоматика», в якому німецький концерн Siemens володіє 45,7% акцій.

Siemens подав до Арбітражного суду Москви позов проти компанії «Технопромекспорт» і петербурзького спільного підприємства «Сіменс технології газових турбін» з вимогою «запобігти подальшим поставкам до Криму і повернення раніше поставленого устаткування в початкове місце призначення – Тамань».

21 липня Siemens підтвердив незаконне переміщення чотирьох своїх газових турбін, призначених для проекту в Тамані, на територію окупованого Криму і заявив про призупинку поставок генеруючого обладнання за діючими контрактами з держкомпаніями РФ. Концерн вийде зі складу ЗАТ «Интеравтоматика», яка задіяна в установці турбін на ТЕС в Криму.

28 липня «Технопромекспорт» визнав, що поставив у окупований Крим газові турбіни Siemens після їхньої «модернізації».

4 серпня Рада ЄС внесла до списку санкції, введених проти Росії, трьох росіян і три російські компанії, відповідальних за незаконну поставку газових турбін Siemens в окупований Крим.