Е-декларування в Україні під загрозою через непрацююче НАЗК – Ситник

Новини
Директор НАБУ Артем Ситник Фото: ZN.UA

Електронне декларування в Україні знаходиться під загрозою зриву через фактично непрацююче Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК), яке відповідає за перевірку е-декларацій українських чиновників.

Про це заявив директор Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) Артем Ситник в інтерв’ю агентству Reuters, передає Центр журналістських розслідувань.

«Орган, відповідальний за перевірку цих декларацій, просто не працює», – сказав Ситник, кажучи про НАЗК.

«Електронні декларації … могли б стати дуже ефективним інструментом в боротьбі з корупцією, але, на жаль, оскільки цей орган (НАЗК) так і не був фактично створений і так і не почав свою роботу, цей інструмент зараз знаходиться під загрозою», – додав він.

Директор НАБУ також сказав, що голосування у Верховній Раді за законопроект про створення незалежного Антикорупційного суду в Україні продемонструє пріоритети тих, хто знаходиться при владі в країні.

«Якщо буде політична воля, під час обговорення цих законопроектів проблем не виникне», – зазначив Ситник.

Він додав, що робота НАБУ з розслідування справ проти корумпованих чиновників буде підірвана, якщо Антикорупційний суд не буде створений.

Як повідомлялося, 14 листопада за участю нардепів в Києві пройшов брифінг, на якому були озвучені факти зловживань і корупції в НАЗК, члени якого покривають зловживання вищих чиновників України.

На брифінгу керівник департаменту фінансового контролю і моніторингу способу життя НАЗК Анна Соломатіна заявила, що перевірки е-декларацій чиновників фальсифікуються і просить антикорупційні органи розслідувати факти неправомірних дій, а главу НАЗК Наталю Корчак відсторонити від виконання обов’язків на час розслідування.