У Комітеті ВР відбудеться засідання робочої групи щодо внесення змін до закону про ВЕЗ «Крим»

Новини

9 лютого у Комітеті ВРУ з питань податкової та митної політики відбудеться засідання робочої групи щодо внесення змін до закону України «Про створення вільної економічної зони Крим та про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України». До участі у засіданні запрошені представники громадських організацій із Криму та експертних центрів.

Про це повідомляє ІА Центр журналістських розслідувань, представника якого також запрошено до участі у засіданні робочої групи парламентського комітету.

Протокольне рішення ВРУ про створення робочої групи із напрацювання проекту змін до закону про ВЕЗ «Крим» було ухвалене на пропозицію народного депутата Рефата Чубарова після того, як з проекту №7163 була знята його поправка щодо скасування цього закону. До участі у робочій групі запрошені представники громадських організацій із Криму, економічні експерти та правозахисники. 

Упродовж двох років кримскі громадські діячі та Меджліс кримськотатарського народу закликають скасувати закон про фейкову ВЕЗ «Крим», оскільки він дискримінує громадян України із Криму (мають статус нерезидентів) і водночас дозволяє українському бізнесу працювати на окупованій території, хоча це порушує санкційний режим, введений західними партнерами і самою Україною на півострові. 

Юрій Смєлянський, економічний експерт Фонду «Майдан закордонних справ» у програмі Питання національної безпеки розповів про варіанти рішення щодо зміни або ж скасування закону про фейкову зону «Крим». 

«Є кілька підходів, які можуть дійсно кардинально вплинути на ситуацію. Перший – це внесення змін до чинного закону. Ще в 2014-му році після того, як він був проголосований, ми розглядали такий варіант і думали над тим, що там можна змінити. У реальності, там повинна залишитися лише стаття 15 в тому варіанті, в якому вона сьогодні існує. вона стосується питань, що дають можливість малому і середньому бізнесу евакуювати свій бізнес з окупованої території на материкову частину України і адаптувати його вже тут. А все остальне там потрібно переписувати, викидати і забувати, що воно є. Набагато простіше було б цей закон ліквідувати повністю. Те, що є в ньому хорошого, на якийсь час перенести в закон про тимчасово окуповані території, який приймався в квітні 2014-го року. Там якраз немає економічного розділу», – сказав експерт.

Юрій Смєлянський, економічний експерт Фонду «Майдан закордонних справ», фото: investigator.org.ua

Нагадаємо, пункт Перехідних положень  законопроекту №7163, яким  передбачалось скасування закону про вільну економічну зону «Крим», був вилучений із законопроекту про окупацію РФ території Донбасу. 

Як повідомляв Центр журналістських розслідувань, Закон «Про створення вільної економічної зони «Крим» і про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України» президент України Петро Порошенко підписав 25 вересня 2014 року. Він передбачає безмитне переміщення в окупований Крим українських продуктів і товарів без сплати податків до державного бюджету України. Фейкова ВЕЗ у Криму дозволяє українським олігархам та дрібнішим підприємцям вести бізнес «на два фронти», не сплачуючи в український бюджет  ніяких податків – вони йдуть до бюджету анексованого Криму, який, водночас, знаходиться під санкціями ЄС та США.

За даними Державної фіскальної служби, наданих Центру журналістських розслідувань, з 27 вересня 2014 року по лютий 2015 року на територію анексованого Криму було поставлено товарів на суму у 526 млн. 339 тис. доларів США. За вісім місяців 2015 року з материкової частини України на півострів (ВЕЗ «Крим») було поставлено різних товарів загальною вартістю понад 610 мільйонів доларів.

20 вересня 2015 року в Херсонській області на адмінкордоні з окупованим Кримом почалася акція Громадянської блокади поставок українських товарів на півострів, ініційована Меджлісом кримськотатарського народу. Тоді ж, за словами голови Меджлісу Рефата Чубарова, президент Петро Порошенко на зустрічі з ним і Мустафою Джемілєвим обіцяв найближчим часом внести в Раду законопроект про скасування ВЕЗ «Крим». Однак такий проект президентом внесений не був, а його розробкою зайнялось міністерство з питань тимчасово окупованих територій.

Єдиним міністерством, яке узгодило законопроект МінТОТ про скасування закону про вільну економічну зону «Крим» без зауважень, є Мінрегіонбуд. Решта упродовж кількох місяців повертали проект із зауваженнями і запустили його на нове коло узгоджень.