ЄСПЛ зобов’язав РФ виплатити компенсації Афанасьєву за його скаргами на умови етапування

Геннадій Афанасьєв в російській колонії Фото: Facebook Hennadii Afanasiev

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) задовольнив дві скарги колишнього українського політв’язня Геннадія Афанасьєва на умови перевезень в тюремних транспортних засобах Федеральної служби виконання покарань (ФСВП) РФ і зобов’язав Росію виплатити йому грошові компенсації.

Про це повідомив представник правозахисної комісії «Меморіал» в Республіці Комі РФ Ернест Мезак виданню Крим.Реаліі, передає Центр журналістських розслідувань.

«Суд розглянув дві скарги Геннадія Афанасьєва на умови перевезення в тюремно-транспортних засобах в Росії. Одна з них стосувалася умов перевезення з Воронезької області в Республіку Комі, а друга по Республіці Комі. Суд задовольнив обидві ці скарги. По кожній з них йому присуджена компенсація – тисяча євро», – сказав Мезак.

Сам Афанасьєв, коментуючи рішення ЄСПЛ, зазначив, що суд підтвердив правдивість його заяв про важкі умови, в яких він перебував під час етапування і утримування в російській в’язниці.

«ЄСПЛ повністю підтвердив правдивість моїх слів та свідчень щодо моєї долі й умов утримання в кремлівських катівнях та в цілому тих подій, що відбувалися 767 днів мого ув’язнення. Таке рішення – це міцний козир та аргумент в руках на майбутнє, який я буду використовувати проти всіх тих, хто намагається виправдати російську агресію. Мої опоненти дуже часто намагаються нівелювати злочини російської сторони в зв’язку з закритістю тюремного суспільства та неможливості на власні очі переконатися, що там в дійсності відбувається», – написав колишній український політв’язень на своїй сторінці в Facebook.

Нагадаємо, 25 грудня 2014 року юрист і фотограф з Сімферополя Афанасьєв був засуджений російським судом до 7 років колонії суворого режиму у справі про теракти, які нібито готували члени «терористичного угрупування» в Криму. Його справу розглядали в особливому порядку, оскільки Афанасьєв повністю визнав провину. За версією слідства, він входив в так звану «групу Сенцова», нібито створену в квітні за вказівкою «Правого сектора» і був причетний до підпалу будівлі «Російської громади Криму» 14 квітня в Сімферополі і місцевого відділення «Єдиної Росії» 18 квітня.

31 липня 2015 року Афанасьєв виступив в суді у справі двох інших обвинувачених у справі «кримських терористів» – українського режисера Олега Сенцова і антифашиста Олександра Кольченко, і відмовився від своїх свідчень, заявивши, що обмовив їх під тортурами. Афанасьєв сказав, що з Сенцовим його пов’язувало лише короткострокове знайомство, ніяких спільних справ у них не було. Після цього в слідчих кабінетах СІЗО співробітники ФСБ Ростова загрожували життю і здоров’ю Афанасьєва і його рідних.

Правозахисний центр «Меморіал» визнав Афанасьєва, Сенцова і Кольченко політичними в’язнями.

Афанасьєв відбував покарання в колонії в Республіці Комі РФ.

14 червня 2016 року в Україну повернулися незаконно утримувані в російських в’язницях Геннадій Афанасьєв і Юрій Солошенко. РФ обміняла їх на двох своїх громадян, причетних до пожежі в Будинку профспілок в Одесі 2 травня 2014 року.

16 червня 2016 року ЄСПЛ прийняв скаргу Геннадія Афанасьєва на умови його етапування в російську колонію для відбування ув’язнення.