На судні Nefterudovoz 45 М, що брало участь в «ільменітовій схемі», проводиться санкціонований обшук – Удовиченко

Новини
Судно Nefterudovoz 45 М Фото: investigator.org.ua

На судні Nefterudovoz 45 М, що зайшло сьогодні до акваторії порту своєї приписки Херсона,  співробітиники прокуратури АРК, кримського главку СБУ та прикордонної служби проводять санкціонований обшук. Слідчі дії проходять в рамках розслідування так званої «ільменітової схеми» – незаконних поставок руди до окупованого Криму.Про це Центру журналістських розслідувань повідомив заступник прокурора АРК Олекандр Удовиченко.

«У межах кримінального провадження, процесуальне керівництво у якому здійснюється прокуратурою АРК, слідчим главку СБУ в АР Крим та спільно з прикордонною службою проводиться санкціонований обшук на судні Nefterudovoz 45 М», – повідомив Удовиченко. 

У ході розслідування данного кримінального провадження встановлено, що судна під прапорами різних країн, всуперед законодавству України, постачають вантажі ільменітової руди до Керченської протоки, де вони преревантажуються на інші судна, які і доправляють сировину до закритого порту Керч на тимчасово окуповану територію України (так звана «ільменітова схема»). 

Суховантаж Nefterudovoz 45 М, який зайшов в суботу, 17 лютого, до  акваторії Херсонського морського торгівельного порту, стоїть у районі Херсонської верфі Smart Maritime Group, що належить нардепу Вадиму Новинському з «Опозиційного блоку».

Судно Nefterudovoz 45 М в акваторії порту Херсон, 17 лютого 2018 р. Фото:investigator.org.ua

Як повідомлялось, судно Nefterudovoz 45 М доставило близько трьох тисяч тонн ільменітової руди з турецького порту Самсун. 11 січня на рейді порту Кавказ сировина була перевантажена на російське судно  Nefterudovoz -2, яке доправило її  в закритий керченський порт Камиш-Бурун. Єдиним підприємством у Криму, яке використовує ільменіт як сировину, є «Кримський титан» українського олігарха Дмитра Фірташа. 

За українським регістром, судно Nefterudovoz 45 М належить херсонському ТОВ «Транспортний судноплавний менеджмент», засновником якого є одесит Максим Молчанов.

Центр журналістських розслідувань повідомляв, що у  схемі поставок ільменіту на завод «Кримський титан» в окупованому Армянську – новий маршрут і посібники. Із турецького порту Самсун руду доправляють у Керченську протоку, де на рейдовій перевалці порту «Кавказ» (Краснодарський край, РФ)) перевантажують на російські судна і відправляють у керченський порт Камиш-Бурун. В останні місяці серед перевізників ільменіту з’явились і судна під українським прапором. Як виявив Центр журналістських розслідувань, вони записані на три компанії із однією адресою у Херсоні, однак легалізованою в Україні є лише одна із них.

Подробиці у матеріалі «Ільменіт для Кримського Титану: стара схема – новий маршрут».