Україна має терміново розглянути законопроект про Антикорупційний суд – МВФ

Новини
Штаб-квартира МВФ у Вашингтоні Фото: EPA/UPG

Міжнародний валютний фонд (МВФ) наполягає на невідкладному розгляді владою України законопроекту про Антикорупційний суд для продовження подальшої співпраці в рамках програми розширеного фінансування (Extended Fund Facility, EFF).

Про це повідомляє агентство Інтерфакс-Україна з посиланням на прес-реліз МВФ за підсумками роботи в Києві групи експертів, передає Центр журналістських розслідувань.

«Нині важливо, щоб влада України забезпечила невідкладний розгляд, але відповідно до парламентських процедур, законопроекту про Антикорупційний суд, і щоб під час розгляду в парламенті були враховані поправки, необхідні для приведення остаточного тексту закону в повну відповідність до передбачених програмою (EFF – ред.) зобов’язань країни і рекомендацій Венеціанської комісії Ради Європи», – відзначили в МВФ.

Окрім цього, влада України має забезпечити прогрес у реалізації інших відкладених заходів, зокрема в енергетичному і фіскальному секторах, які потрібні для досягнення поставлених програмою співпраці цілей.

За даними МВФ, переговори з цих питань триватимуть найближчим часом.

З 12 по 16 лютого в Києві працювала група експертів МВФ, яка обговорювала з владою України технічні питання реформ, передбачених програмою EFF, зокрема законодавство про Антикорупційний суд.

Як повідомлялось, в листопаді 2017 року МВФ висунув 4 вимоги до України для отримання чергового кредитного траншу, включаючи приватизацію держвласності, пенсійну реформу, підвищення ціни на газ і створення Антикорупційного суду.

Відкрита в березні 2015 року чотирирічна програма розширеного фінансування (Extended Fund Facility, EFF) загальним обсягом близько 17,5 млрд дол. спочатку передбачала щоквартальний перегляд програми і виділення трьох траншів в 2015 році.

Однак в 2015 року Україна отримала лише два транші: в березні – 5 млрд дол. і в серпні – 1,7 млрд дол. У вересні 2016 року МВФ виділив Україні третій транш – 1 млрд дол., в квітні 2017 року четвертий – ще 1 млрд дол.

На початку грудня 2017 року стало відомо, що Європейський союз виділить Україні нову макрофінансову допомогу за умови створення антикорупційного суду.

22 грудня 2017 року проект закону про Вищу антикорупційному суді від президента Петра Порошенка зареєстрували у Верховній Раді.