У Криму «суд» продовжив арешт активісту Ісмаїлу Рамазанову

Новини
Ісмаїл Рамазанов на «суді» Фото: Facebook Антон Наумлюк

В окупованому Криму «Сімферопольський районний суд» продовжив до 18 березня арешт кримськотатарському активісту Ісмаїлу Рамазанову, якого ФСБ звинувачує в нібито «розпалюванні міжнаціональної ворожнечі і міжрелігійної ненависті».

Про це повідомив на своїй сторінці в Facebook журналіст Радіо Свобода Антон Наумлюк, которого пустили на заседание, передає Центр журналістських розслідувань.

«Сімферопольський районний суд продовжив арешт Ісмаїлу Рамазанову до 18 березня. Рамазанов звинувачується в розповсюдженні через інтернет-рацію Zello відомостей, які «розпалюють ворожнечу і ненависть». Затриманий 23 січня. Заявляв про побиття співробітниками ФСБ. Сьогодні в черговий раз заявив про свою невинність: «Я не збираюся ховатися від слідства, я маю намір в суді довести свою невинність»», – написав Наумлюк.

Як повідомив адвокат активіста Олексій Ладін, в ході засідання він звернув увагу на те, що, згідно з ст.100 КПК РФ, Ісмаїлу Рамазанову мало бути пред’явлене обвинувачення протягом 10 днів. Проте слідство порушило ці терміни і тому його утримання в СІЗО є незаконним.

На судовому засіданні «слідчий» заявив, що термін арешту Рамазанова необхідно продовжити, оскільки у нього є український паспорт і, якщо його відпустити, він нібито може покинути Крим, щоб сховатися від слідства.

«Суд порахував, що клопотання слідчого законне і обґрунтоване, і що припущення слідства про те, що Ісмаїл Рамазанов може сховатися від органів слідства і суду, підтверджується матеріалами. Хоча в матеріалах немає жодного доказу того, що він має намір сховатися. Єдине, чим вони мотивують – це те, що у нього є паспорт громадянина України», – розповів Олексій Ладин в відеокоментарі, опублікованому на сторінці в Facebook громадського об’єднання «Кримська солідарність».

Він додав, що захист оскаржуватиме рішення «суду» про продовження арешту Рамазанову.

Як повідомлялося, 23 січня 2018 року в Криму російські силовики провели обшуки в будинках кримських татар – в селі Новий Мір Сімферопольського району і в місті Старий Крим Кіровського району. У селі Новий Мір силовики рано вранці увірвалися в будинок Рамазанова, вибивши вікна. Вони затримали Ісмаїла Рамазанова, пред’явили звинувачення в пропаганді екстремізму. За словами його батька, в ході обшуку були вилучені телефон, планшет, українські документи, також під ліжком були нібито «знайдені» понад 20 патронів.

25 сiчня «Сімферопольський районний суд» заарештував до 23 січня Ісмаїла Рамазанова, якого російські силовики звинувачують у поширенні відомостей, що розпалюють міжнаціональну ворожнечу і міжрелігійну ненависть. За версією ФСБ, він поширював інформацію за допомогою інтернет-радіо Zello.