В ЄСПЛ надійшла скарга фігуранта «справи диверсантів» Володимира Присича

Новини
Фігурант «справи диверсантів» Володимир Присич

До Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) 5 лютого надійшла скарга від громадянина України Володимира Присича, якого в серпні 2016 року ФСБ затримала в окупованому Криму по так званій «справі диверсантів», проте в результаті він був засуджений «судом» Севастополя на 3 роки за нібито зберігання наркотиків, які йому підкинули силовики.

Про це повідомляє Кримська правозахисна група (КПГ), передає Центр журналістських розслідувань.

«Адвокат Московської міської колегії адвокатів Сергій Насонов вказав у скарзі, що право українця на справедливий судовий розгляд, передбачене статтею 6 Конвенції про захист прав людини і основних свобод, було порушене внаслідок фальсифікації доказів, відмови суду від аналізу аргументів заявника (Володимира Присича) з цього питання і використання неприпустимих доказів в обґрунтуванні вироку. Під час судового розгляду захист Присича заявив, що наркотики в його автомобілі – це провокація ФСБ», – йдеться в повідомленні.

Як зазначають правозахисники, в ході судового процесу з’ясувалося, що далекобійник з Харкова Володимир Присич був затриманий співробітниками ФСБ 13 серпня 2016 року о 11:30 ранку в Севастополі, куди він приїхав на вантажному автомобілі через Керченську поромну переправу. Під час затримання автомобіль українця ретельно оглянула ФСБ, ніяких наркотиків в ньому не було, особисті речі вилучили. Після затримання співробітники ФСБ відвезли українця до Сімферополя. При цьому у Присича вони вилучили ключі від автомобіля. Машина, яка залишилася в Севастополі, не була опечатана, не охоронялася і перебувала без нагляду 9 годин, після чого в ній з’явилися наркотики, до яких Присич не має ніякого відношення. На думку захисту, ці обставини вказують на очевидні грубі порушення процесуального порядку отримання доказів.

На наступний день, 14 серпня 2016 року, побоюючись за своє життя і здоров’я, Присич під тиском співробітників ФСБ зізнався в шпигунстві проти РФ. Його «свідчення» в кінці серпня транслювали в ефірі російських ЗМІ.

«Однак українець відмовився від цих свідчень, як тільки його родичі уклали договір з незалежними адвокатами. Присич на суді заявив, що зізнатися в «шпигунстві» на користь України його змусили під тортурами електричним струмом», – вказали в КПГ.

8 травня 2017 року «суддя Гагарінського районного суду» Севастополя Павло Крилло засудив українця до трьох років позбавлення волі з відбуванням покарання в колонії загального режиму за зберігання наркотиків (ч.2 ст.228 КК РФ). «Суддя Севастопольського міського суду» Василь Авхімов 3 серпня 2017 року залишив вирок чинним.

Зараз українець перебуває в російській колонії у Кабардино-Балкарії (ФКУ ІК-1, Чегемській район, п. Кам’янка, вул. Д.А. Мізіева, 1), де відбуває незаконне покарання.

Як повідомляв Центр журналістських розслідувань 7 серпня 2016 року ФСБ заявила про те, що «кордон» між Кримом і материкової України нібито двічі прорвали українські диверсійно-розвідувальні групи. Як доказ, ФСБ були продемонстровано відео з зізнаннями затриманих «диверсантів» – водія АТП Запорізької АЕС Євгена Панова і будівельника з Євпаторії Андрія Захтея.

12 серпня 2016 року стало відомо про третього затриманого ФСБ «диверсанта» – Редвана Сулейманова. Кримська правозахисна група дізналася ім’я четвертого фігуранта, затриманого в серпні у справі «українських диверсантів» – це харків’янин Володимир Присич.