Держдеп США закликав РФ зупинити конфлікт на Донбасі і погодитися на допуск миротворців ООН

Новини
Спікер Держдепу США Хізер Нойерт Фото: US Departament of State

Державний департамент США закликав Росію припинити розпалювати конфлікт Донбасі, зупинити обстріли, які загрожують мирним жителям і тим, хто їм допомагає, і погодитися на миротворчу місію ООН.

Про це заявила на брифінгу у Вашингтоні офіційний представник Держдепу США Хізер Нойерт, передає Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію Голосу Америки.

«Росія продовжує конфлікт, який уже забрав понад 10 000 життів. Вчора ми отримали повідомлення про вбивство 23-річного українського медика у час, коли вона намагалася допомогти цивільним поблизу лінії конфлікту. Цей інцидент нагадує, що конфлікт у Східній Україні лютує далі. Цивільні та рятувальники щоденно стикаються з реальною небезпекою», – сказала Нойерт.

Вона також підкреслила, що саме Росія створила конфлікт на сході України в 2014 році і продовжує керувати підконтрольними їй силами в Донбасі.

«Росія багато разів продемонструвала, що може покласти кінець насильству, коли забажає. США вчергове закликає Росію наказати своїм ставленикам повністю дотримуватись режиму припинення вогню, відвести сили та важке озброєння зі Східної України та погодитись на активну миротворчу місію ООН», – заявила Нойерт.

Нагадаємо, 30 жовтня 2017 року спецпредставник Держдеп США з питань України Курт Волкер заявив, що РФ має вивести своїх військових з непідконтрольних українському уряду районів Донецької та Луганської областей, що є необхідною умовою для введення миротворчої місії ООН на Донбас.

29 січня 2018 року Курт Волкер за підсумками зустрічі з помічником президента РФ Владиславом Сурковим, яка відбулася 26 січня в Дубаї, повідомив, що Росія готова до того, щоб миротворча місія ООН на Донбасі розміщувалася не тільки на лінії зіткнення в Донбасі, а на широких його територіях