У Києві провели мітинг солідарності з кримчанами в окупації

Новини

У центрі Києва 26 лютого пройшов мітинг солідарності з кримчанами, які проживають на окупованому півострові.

У центрі Києва зібралося понад 200 осіб, передає Центр журналістських розслідувань з посиланням на Крим.Реаліі.

«Чотири роки тому в Сімферополі ми провели аналогічний мітинг за єдність України. Тоді ми були впевнені, що врятували Україну, Крим і себе», – заявив голова Меджлісу Рефат Чубаров, додавши, що в той же день «зелені чоловічки» захопили будівлю кримського уряду.

На мітинг також прийшли заступник голови Меджлісу кримськотатарського національного руху Ахтем Чийгоз, татарський активіст, колишній політв’язень Рафіс Кашапов, один з лідерів непарламентської партії «Сила людей» Олександр Солонтай.

Спікери відзначили, що подібні акції важливі для кримчан, які залишилися жити в окупації.

На початку мітингу прозвучали український і кримськотатарський гімни.

В Україні і в усьому світі 26 лютого активісти провели акції, дискусії, форуми, мітинги, ходи на підтримку кримчан і територіальної цілісності країни.

Нагадаємо, 26 лютого 2014 року біля кримського парламенту відбулися два мітинги – за збереження територіальної цілісності України, організований Меджлісом кримськотатарського народу, і сепаратистський мітинг прихильників «Русского единства». Організаторами заходів виступили голова Меджлісу Рефат Чубаров і лідер «Русского единства» Сергій Аксенов.

27 лютого 2014 року будівлі ВР і Радміну АРК були захоплені озброєними російськими спецназівцямибез розпізнавальних знаків. В цей же день над будівлями були підняті російські прапори. Також перекинуті з Росії військові без розпізнавальних знаків окупували весь Крим, поставивши блокпости на в’їздах і зайнявши аеропрот.

16 березня в Криму і Севастополі пройшов незаконний «референдум», за результатами якого 96,77% виборців республіки і 95,6% виборців Севастополя нібито роголосували за приєднання Криму до Росії.