В Україні посилено охорону об’єктів ГТС через конфлікт з Газпромом

Новини
Фото: timeua.info

Силові структури України, зокрема, Національна гвардія на прохання НАК «Нафтогаз України» взяли під посилену охорону об’єкти української газотранспортної системи (ГТС).

Про це повідомив головний комерційний директор Нафтогазу Юрій Вітренко, передає Центр журналістських розслідувань.

«Ми це вже зробили (звернулися до силових структур з питання охорони ГТС – ред). Зараз всі об’єкти критичної інфраструктури посилено охороняються, зокрема Національною гвардією. Ми розуміємо всі ризики з цим пов’язані», – сказав Вітренко.

Він нагадав ситуацію, яка сталася в Туркменії, коли під час конфлікту з «Газпромом» 9 квітня 2009 року відбулися вибухи на газопроводі Середня Азія-Центр, що з’єднує Туркменію і Росію, що дало можливість «Газпрому» не виконувати свій контракт перед Туркменією.

Як повідомлялося, 1 березня НАК «Нафтогаз України» виграв Стокгольмський арбітраж проти Газпрому. За рішенням арбітражу, Нафтогаз домігся компенсації в сумі 4,63 млрд доларів за недопоставку Газпромом узгоджених обсягів газу для транзиту. За результатами двох арбітражних проваджень у Стокгольмі Газпром повинен оплатити 2,56 млрд доларів на користь Нафтогазу.

Україна офіційно попередила Євросоюз про те, що Росія не виконує свої договірних зобов’язань по транзиту газу, а також відмовляється виконувати рішення Стокгольмського арбітражу.

1 березня ПАТ «Укртрансгаз» повідомив, що російський «Газпром» з початку 2018 року жодного разу не забезпечив тиск на вході в ГТС України, яке відповідало хоча б мінімальним умовам транзитного контракту.

Також «Газпром» повернув «Нафтогазу України» авансовий платіж, сплачений українською стороною в рамках виконання рішення арбітражу, і відмовився поставляти газ по передоплаті. У Києві заявили, що вважають це відмовою виконувати арбітражне рішення.

3 березня «Газпром» заявив про початок процедури розірвання контрактів на поставку і транзит газу з НАК «Нафтогаз України».