ЄС очікує від України посилення боротьби з корупцією – Могеріні

Новини
Верховний представник ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки Федеріка Могеріні Фото: AP

Євросоюз очікує, що в рамках Угоди про асоціацію Україна посилить боротьбу з корупцією, в тому числі прийме закон про створення Антикорупційного суду і реформує систему електронного декларування, яка дозволить громадянському суспільству ефективно контролювати доходи і витрати чиновників.

Про це напередодні візиту до Києва розповіла в інтерв’ю агентству УНІАН верховний представник ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки Федеріка Могеріні, кажучи про стан реформ в Україні та виконання Угоди про асоціацію з Євросоюзом, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

«Ми знаємо, що все ще необхідно прийняти деякі важливі закони в рамках Угоди про асоціацію. Роботу необхідно подвоїти в найважливіших областях – боротьба з корупцією є однією з них, і тут ми очікуємо прийняття законопроекту про створення незалежного та ефективного Вищого антикорупційного суду, в результаті чого він повністю буде відповідати рекомендаціям Венеціанської комісії», – сказала Могеріні.

«Ще один важливий крок – переконатися, що декларації активів високопоставлених офіційних осіб і громадських діячів дійсно аналізуються. Ми також очікуємо реформу системи електронних декларацій, щоб вона дозволила громадянському суспільству і громадським організаціям виконувати свою роботу. Це – те, що потрібно і чого очікує народ України, і ми далі будемо залишатися на його боці, підтримуючи реалізацію реформ в Україні», – додала вона.

У той же час Федеріка Могеріні відкинула твердження, що в ЄС є втома від України.

«Наша політична і дипломатична активність інтенсивніша, ніж будь-коли. З минулого року українці, які відвідують Європейський союз, більше не потребують візи, а наша торгівля з Україною зростає … Це правда, що деякі реформи не просуваються так швидко, як нам би хотілося, але ми як і раніше, як і завжди, орієнтовані на процес реформ, тому що це – наша відданість українському народові», – підкреслила верховний представник ЄС.

Як повідомлялось, 12 березня в Києві відбудеться зустріч Петра Порошенка з віце-президентом Європейської Комісії – високим представником ЄС із закордонних справ і політики безпеки Федерікою Моґеріні в рамках її візиту в Україну.

Під час зустрічі будуть обговорені питання безпеки ситуації на Донбасі і перспективи початку миротворчої місії ООН на підтримку імплементації Мінських домовленостей. Сторони також скоординують позиції про невизнання незаконних «виборів» президента РФ на тимчасово окупованих територіях Криму і Севастополя та обговорять шляхи подальшого вдосконалення санкцій політики проти Росії за підрив територіальної цілісності і суверенітету України, а також підтримки з боку ЄС реформ в Україні та виконання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.