Компанії, які «реставрують» Ханський палац, не мають відповідних ліцензій

Новини
«Реконструкція» Ханського палацу в Бахчисараї Фото: Facebook Namık Kemal Bayar

Московське ТОВ «Корпорація АТТА Груп» і сімферопольське ТОВ «Кірамет», які проводять «ремонтно-реставраційні роботи» на об’єктах культурної спадщини України – будівлях палацу-музею в Бахчисараї, порушують не лише законодавство України, а й Росії, що окупувала Крим. Вони не мають ліцензій РФ на подібні роботи.

Про це свідчить рішення Ленінського районного суду російського Ростова-на-Дону, ухвалене за позовом міністерства культури РФ, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Ленінський районний суд Ростова-на-Дону 11 жовтня 2017 року визнав незаконними рішення «голови Держкомітету з охорони культурної спадщини Республіки Крим» Сергія Єфімова про узгодження робіт на об’єкті культурної спадщини (ОКС) «Будинок І.К. Айвазовського», які були проведені ТОВ «Корпорація АТТА Груп» і «Кірамет».

Корпорація «АТТА груп» повинна була надати на узгодження в «Комітет» проектну документацію щодо збереження об’єкту ОКС разом з актом про її державної історико-культурну експертизу.

«Історико-культурної експертизи проведено не було, і керівник Комітету роботи, зазначені в предметі контракту, розглянув як протиаварійні, хоча ст. 1.1 Контракту прописувала їх як протиаварійні та ремонтно-реставраційні роботи. В ході робіт предмет контракту був змінений і в контракті залишилися тільки протиаварійні роботи, але фактично виконувалися і реставраційні. Підміна понять, допущена Головою Державного комітету з охорони культурної спадщини Республіки Крим Єфімовим С.А., спричинила за собою заподіяння шкоди ОКС», – йдеться в рішенні суду.

З нього також стало відомо, що ні ТОВ «Кірамет», ні ТОВ «Корпорація АТТА Груп» не мають спеціальної ліцензії Міністерства культури РФ на проведення робіт, які фактично були ними проведені в Будинку Айвазовського.

В результаті пам’ятнику культурної спадщини України, який після анексії Криму незаконно внесено і до єдиного держреєстру об’єктів культурної спадщини народів РФ, було завдано значної шкоди.

«Зовнішність ОКС спотворена, змінено історичне покриття покрівлі та її конструкції, роботи проведені на конструктивах об’єкта без державної будівельної експертизи», – йдеться в рішенні Ленінського райсуду Ростова-на Дону.

Покарання «голові Держкомітету з охорони культурної спадщини РК» Сергію Єфімова суд визначив в 20 тис. рублів штрафу.

Нагадаємо, Україна передала в штаб-квартиру ЮНЕСКО докази руйнування Ханського палацу в Бахчисараї в результаті незаконних робіт, що проводяться окупаційної «владою». В організації пообіцяли направити моніторингову місію до Криму для огляду стану об’єкта.

Фактично реставраційні, але некваліфіковані роботи під виглядом «протиаварійних» в Ханському палаці проводять московське ТОВ «Корпорація АТТА Груп» і сімферопольська фірма-проектувальник «Кірамет».

Лідери Меджлісу і кримськотатарська громадськість заявляють, що в результаті робіт в Ханському палаці деякі його об’єкти вже втратили свій автентичний вигляд.

Ханський палац у Бахчисараї входить до складу Бахчисарайського історико-культурного музею-заповідника. Це – єдиний у світі зразок кримськотатарської палацової архітектури. Бахчисарайський заповідник знаходиться в попередньому списку ЮНЕСКО, чекаючи включення в список об’єктів всесвітньої спадщини. Номінаційна заявка на включення в список була подана в 2012 році.