Україна передала до ЮНЕСКО докази руйнування окупантами Ханського палацу в Бахчисараї – Нищук

Новини
Міністр культури України Євген НищукФото: mincult.kmu.gov.ua

Україна передала в штаб-квартиру ЮНЕСКО докази руйнування Ханського палацу в Бахчисараї в результаті незаконних робіт, що проводив окупаційної «владою» на пам’ятнику історії кримських татар, внесеного до попереднього списку ЮНЕСКО. В організації пообіцяли направити моніторингову місію до Криму для огляду стану об’єкта.

Про це заявив міністр культури України Євген Нищук, передає Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію Мінкультури.

«Ми маємо документальні підтвердження та фотофіксацію проведенням масштабних незаконних робіт на цій пам’ятці. Те, що має зберегти автентичний вигляд просто руйнується – ушкоджується та знищується унікальна черепиця та старовинні дубові балки з Великої Ханської мечеті (Біюк Хан Джамі), сам Ханський палац знаходиться під загрозою, що наносить непоправну шкоду історії та автентичній культурі не лише кримськотатарського народу, а й усього світу», – сказав Нищук.

«Наразі, є багато доказів порушення не лише суверенних прав нашої держави, а й положень низки міжнародних актів щодо збереження культурної спадщини Криму, які ми надали безпосередньо до штаб-квартири ЮНЕСКО. Я особисто мав зустріч з Генеральним директором ЮНЕСКО, публічно заявляв про це під час доповіді перед міністрами багатьох країн у Давосі. Нас запевнили, що в найближчому і найкоротшому терміні буде відправлена моніторингова місія ЮНЕСКО для огляду стану цих об’єктів. Ми сподіваємося на міжнародні інституції та на наших європейських партнерів в частині дотримання міжнародних норм щодо захист культурних цінностей, адже саме Російська Федерація як країна-окупант несе повну відповідальність за збереження об’єктів культурної спадщини та культурні цінності на окупованій ними території», – додав міністр культури.

«Реконструкція» Ханського палацу в Бахчисараї Фото: Facebook Namık Kemal Bayar

Нагадаємо, в жовтні 2017 року з’ясувалось, що затіяна кримською «владою» дорога «реконструкція» фактично знищує Ханський палац у Бахчисараї. Всі роботи, які йдуть прискореними темпами, виконують не фахівці-реставратори, а звичайні робочі, які використовують методи, матеріали та інструменти, які руйнують первісний вигляд музею.

6 лютого 2018 року колишній голова комітету АРК у справах міжнаціональних відносин і депортованих громадян, кримський активіст Едем Дудаков повідомив, що черепицю і дерев’яні балки, зняті в результаті «реконструкції» Ханського палацу в Бахчисараї, виявили на території пам’ятки архітектури Зинджирли-медресе. Дерев’яні балки палацу знищили. Частину розпиляли, а частину – відвезли. Крім того, за даними Дудакова, російська фірма-підрядник «Атта-груп», яка виконує «реставрацію», планує замінити старовинну черепицю на іспанську стилізовану.

10 лютого голова Меджлісу крымськотатарського народу Рефат Чубаров заявив, що в результаті проведення окупантами так званої «реконструкції» Ханського палацу в Бахчисараї окремі його об’єкти вже втратили свій автентичний вигляд.

15 лютого видання Crimean Tatars повідомило, що опади руйнують Ханський палац у Бахчисараї, що залишився без даху в результаті «реконструкції».

16 лютого колишній директор Бахчисарайського історико-культурного заповідника Ельміра Аблялімова через адвоката Миколу Полозова подала в «Желєзнодрожний райсуд» Сімферополя позов з вимогою припинити варварську «реконструкцію» Ханського палацу. Однак «суд» відмовився прийняти позовну заяву .

20 лютого Ельміра Аблялімова повідомла, що через «реконструкцію» Ханського палацу в Бахчисараї тріснув фасад Великої Ханської мечеті (Хан-Джамі – ред.).