Кабмін України розірвав програму економічного співробітництва з РФ

Новини

Кабмін України зупинив програму економічного співробітництва з Росією на 2011-2020 роки, яка передбачає усунення торговельних бар’єрів і співпрацю в багатьох сферах промисловості.

Про це в середу, 21 березня, на засіданні уряду повідомив прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, передає Центр журналістських розслідувань з посиланням на агентство Інтерфакс-Україна.

Зокрема, Кабмін зупинив дію даної програми, а також доручив МЗС України в установленому порядку поінформувати про це уряд РФ.

Програму економічного співробітництва України і Росії на 2011-2020 роки 7 червня 2011 року підписали на той час прем’єр-міністри РФ і України Володимир Путін і Микола Азаров. Вона була розроблена на виконання рішення від 17 травня 2010 року, прийнятого тодішніми президентами РФ і України Дмитром Медведєвим і Віктором Януковичем.

Програма економічного співробітництва визначала основні напрямки співпраці двох країн: вдосконалення режиму вільної торгівлі товарами та захисту прав інвесторів, формування інтегрованої системи платіжно-розрахункових операцій, забезпечення вільного пересування громадян, співпраця в галузі технічного регулювання, інновацій та наукових досліджень, прикордонна і міжрегіональна співпраця, військово-технічне співробітництво і співпрацю в сфері конкурентної політики.

При цьому пріоритетне співробітництво передбачалося в таких областях: вуглеводнева енергетика, електроенергетика, ядерна енергетика, авіаційна промисловість, космічна промисловість, суднобудування, агропромисловий комплекс, транспорт і логістика та курортно-рекреаційний комплекс. Крім того, пріоритетом встановлювалося співробітництво в соціально-гуманітарній сфері.

Як повідомлялось, 20 березня 2018 року Верховна Рада рекомендувала Петру Порошенку забезпечити розробку єдиної узагальненої правової позиції України щодо реалізації міжнародно-правової відповідальності РФ за збройну агресію проти України.