У Криму 23 березня оберуть запобіжний захід затриманому активісту Мемедемінову – адвокат

Новини

В окупованому Криму 23 березня обиратимуть запобіжний захід затриманому 22 березня кримськотатарському активісту, громадському журналісту Наріману Мемедемінову, якого ФСБ звинувачує в нібито закликах до терористичної діяльності.

Про це повідомив адвокат Еміль Курбедінов, який представляє інтереси Мемедемінова, в відеокоментарі, опублікованому на сторінці в Facebook громадського об’єднання «Кримська солідарність», передає Центр журналістських розслідувань.

«Його звинувачують у нібито закликах до здійснення терористичної діяльності. Зараз він знаходиться в ФСБ. Завтра йому буде обиратися запобіжний захід. За версією слідства, мова йде про канал Youtube, на якому ще в 2012-2013 роках були розміщені якісь новинні відеоролики. Деталей ми поки не знаємо. Була проведена експертиза ФСБ, яка сказала, що в цих роликах є висловлювання і риторика якась, яка закликає до здійснення терористичної діяльності», – розповів Курбедінов.

За його словами, Мемедемінов назвав висунуті звинувачення «повною нісенітницею» і не визнав провину, оскільки не вважає себе винним.

«Наріман Мемедемінов є громадським журналістом, він брав активну участь в поширенні інформації про порушення прав людини в Криму. Саме за цю діяльність його і притягають. Я вважаю, що це політично мотивоване переслідування. Він активіст «Кримської солідарності». Сьогодні вся світова журналістська спільнота має визнати громадських журналістів, які живуть в Криму, своїми колегами, які кожен день очікують арештів і ходять по краю, але не здають своїх позицій і продовжують знімати і висвітлювати все, що сьогодні відбувається в Криму», – зазначив адвокат.

Курбедінов також вважає, що затримання Мемедемінова є початком акцій ФСБ проти громадського об’єднання «Кримська солідарність», яке захищає права кримських татар, кримських мусульман на півострові.

Як повідомлялось, 22 березня 2018 року в окупованому Криму російські силовики в селі Холмовка Бахчисарайського району обшукали будинок кримськотатарського активіста, блогера Нарімана Мемедемінова, затримали його і відвезли на допит в «кримське управління ФСБ» в Сімферополі.