Капітану судна «Норд» повідомлено про підозру за незаконний вихід із закритого порту Криму

Влада

Капітану затриманого в Азовському морі і арештованого Херсонським міським судом судна «Норд» за незаконний вихід із закритого України порту Керч повідомлено про підозру за порушення порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію Криму та виїзду з неї.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію прокуратури АРК.

«31 березня 2018 року громадянину України, капітану судна «Норд» оголошено підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 332-1 КК України, за вчинення якого передбачене покарання у вигляді позбавлення волі на строк до п’яти років», – йдеться в повідомленні.

У відомстві нагадали, що 30 березня Херсонський міськсуд задовольнив узгоджене прокурором АРК клопотання слідчого ГУ СБУ в АРК про накладення арешту на судно «Норд».

Постановою суду на судно накладено арешт шляхом заборони розпорядження і користування ним в будь-який спосіб.

«Особи, які порушують українське законодавство, здійснюючи незаконні заходи і виходи морськими суднами в закриті порти Криму, притягуватимуться до передбаченої відповідальності. Упевнений, цей факт стане попередженням для інших капітанів та судновласників», – сказав прокурор АРК Гюндуз Мамедов, коментуючи рішення про арешт судна.

Як повідомлялось, 25 березня в Азовському морі українські прикордонники зупинили судно «Норд» под флагом РФ за 15 миль від Обіточної коси. В ході перевірки встановлено, що воно зареєстроване на тимчасово окупованій території АР Крим. Члени суднокоманди порушили порядок виїзду з тимчасово окупованої території України. Всі вони мали паспорти громадян РФ, видані в Керчі.

Прокуратура АРК відкрила кримінальне провадження за фактом виходу рибальського судна «Норд» із закритого Україною порту Керч.

Після анексії Криму і Севастополя в окупації виявилися і кілька сотень цивільних судів – риболовецьких, пасажирських катерів і яхт. Їх власники були поставлені окупантами перед вибором: стати під російський прапор, залишитися під українським і покинути кримські порти, або ж підняти судно на стапелі. У червні 2014 року року Україна закрила кримські порти для заходу суден. Про те, чи можна судам, які не по своїй волі опинилися в окупації, законно вийти з портів Криму читайте в матеріалі Центру журналістських розслідувань Як вийти з портів Криму, не порушивши закон.