Україна і РФ з початку агресії призупинили або розірвали 44 договори – Зеркаль

Влада

Україна і РФ з початку російської агресії призупинили дію або розірвали 44 двосторонні договори.

Про це повідомила заступник міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль, передає Центр журналістських розслідувань з посиланням на агентство Інтерфакс-Україна

«До 2014 року Україна та РФ уклали 451 міжнародний договір. Після початку збройної агресії ми розпочали інвентаризацію правової бази двосторонніх відносин із Росією… Станом на квітень 2018 року, за нашими даними, було виконано всі необхідні внутрішньодержавні процедури й ухвалено рішення про призупинення або зупинення дії одного міждержавного договору, 25 міжурядових договорів (20 з ініціативи України, п’ять – Росії), 18 міжвідомчих договорів», – сказала Зеркаль.

Вона також зазначила, що було докладено всіх зусиль для зменшення кількості договорів, за якими Україна не має інтересу в їх продовженні.

Зеркаль додала, що позиція МЗС щодо договору про дружбу, партнерство і співробітництво з Росією полягає в недоцільності його продовження.

«Ми не виступаємо за розрив такого договору, ми виступаємо за те, щоб не продовжувати дію цього договору на наступні 10 років, оскільки змінилися обставини відносин України та РФ. Ці обставини потребують нових підходів до договірної бази», – вказала заступник міністра.

Нагадаємо, 21 березня 2018 року український прем’єр-міністр Володимир Гройсман повідомив, що Кабмін України розірвав програму економічного співробітництва з Росією на 2011-2020 роки, що передбачає усунення торговельних бар’єрів і співпрацю в багатьох сферах промисловості.