Архієпископ Климент просить політв’язня Балуха відмовитися від голодування

Крим

Архієпископ Сімферопольский і Кримський УПЦ КП Климент, який став громадським захисником українського активіста Володимира Балуха в окупованому Криму, просить його відмовитися від голодування та почати приймати їжу, аби не зашкодити здоров’ю.

На думку Климента, мета, яку поставив перед собою Балух – привернути увагу своїм голодуванням до беззаконня у Криму – вже досягнута. Про це Владика розповів у ефірі програми «Питання національної безпеки» (телепроект Центру журналістських розслідувань, Чорноморська ТРК).

«Як слідство, суд задовольнив клопотання адвоката Ольги Дінзє, щоб пустити мене громадським захисником Володимира Балуха. Це нам дає дуже великі можливості, тому що як громадський захисник разом з адвокатами я можу відвідувати Володимира Балуха в будь-який час там, де потрібна моя присутність», – сказав Климент.

Архієпископ додав, що захисники Балуха Ольга та Дмитро Дінзє неодноразово намагалися потрапити у СІЗО до свого підзахисного, але їх як адвокатів туди не допустили.

Ольга Дінзє у коментарі виданню Крим.Реалії відзначила, що в її професійній практиці священник вперше допущений до захисту нарівні з адвокатом.

Раніше стало відомо, що стан здоров’я Володимира Балуха погіршується, проте він не має наміру припиняти голодування.

2 квітня, «Роздольненський районний суд» дозволив архієпископу Сімферопольскому і Кримському УПЦ КП Клименту стати громадським захисником на процесі за звинуваченням Володимира Балуха в нібито «дезорганізації діяльності» Роздольненського ІТТ.

4 квітня у «Верховному суді Криму» розглядалася скарга захисту Балуха на продовження йому запобіжного заходу. Його не доставили в будівлю «суду» в Сімферополі, оскільки в даний час він знаходиться в ІТТ смт. Роздольне. Участь українця в судовому засіданні була організована за допомогою відеозв’язку. Адвокати заявили, що це порушує право Балуха на захист і через це засідання було перенесено на 5 квітня.

Нагадаємо, 22 серпня 2017 року в Криму проти Володимира Балуха порушили ще одну кримінальну справу нібито за напад на начальника Роздольненського ІТТ, який сам ображав і вдарив українця. 6 грудня 2017 року Володимиру Балуху окупанти вручили постанову про притягнення як обвинуваченого за ч.2 ст.321 КК РФ (дезорганізація діяльності установ, що забезпечують ізоляцію від суспільства). Обвинувачення висунуто врамках кримінальної справи, порушеної під час утримання активіста в СІЗО Сімферополя.