У Криму проти політв’язня Володимира Балуха відкрили нову кримінальну справу

Крим

В окупованому Криму проти українського активіста Володимира Балуха, незаконно засудженого до 3 років і 7 місяців позбавлення волі, порушили ще одну кримінальну справу нібито за напад на начальника Роздольненського ІТТ, який сам ображав і вдарив українця.

Про це повідомляє Кримська правозахисна група (КПГ), передає Центр журналістських розслідувань.

«Після того, як Володимир Балух та його адвокат подали скаргу в поліцію на незаконні дії начальника Роздольненського ІТТ Валерія Ткаченко, який ображав і вдарив українця, Ткаченко подав у відповідь свою скаргу на українця. За заявою Ткаченко Слідчий комітет РФ 22 серпня 2017 року порушив кримінальну справу проти Балуха по ч.1 ст.318 КК РФ (застосування насильства відносно представника влади – ред.)», – інформують правозахисники.

Постанову про порушення кримінальної справи і прийняття її до провадження виніс «слідчий» Роздольненського міжрайонного слідчого відділу «Головного слідчого управління СК РФ по Криму» Бондаренко Н.С.

Фото: crimeahrg.org

У документі зазначено, що Володимир Балух 11 серпня 2017 року під час ранкового огляду камер ІТТ в коридорі нібито вдарив ліктем в живіт капітана Валерія Ткаченко, після чого політв’язень зайшов в камеру №2, узяв флакон миючого засобу і знову вдарив начальника ІТТ по правій руці.

«За інформацією захисту українця, начальник ІТТ селища Роздольне Ткаченко сам напав на Володимира, а саме, вдарив, ображав нецензурною лайкою, принижував за національною ознакою. Все це було зафіксовано на відео в ІТТ», – повідомили в КПГ.

Адвокат політв’язня подав заяви про протиправні дії начальника ІТТ в поліцію. У захисту були обгрунтовані побоювання вважати, що новий факт правопорушень також залишиться безкарним, оскільки раніше, 24 квітня, Володимир Балух заявляв про дискримінацію за етнічною ознакою з боку того ж самого начальника ІТТ в Роздольному. За інформацією захисту українця, минулі заяви про його протиправні дії були проігноровані місцевою поліцією.

«Нова кримінальна справа проти українського активіста свідчить про продовження переслідування Володимира Балуха з політичних мотивів навіть після неправосудного вироку. Він незаконно позбавлений волі виключно через його переконання і публічну незгоду з діями Росії в Криму. З цієї причини де-факто влада Криму неодноразово допускала по відношенню до Балуха порушення прав і свобод, закріплених Конвенцією про захист прав людини і основних свобод, – права на свободу і особисту недоторканність, права на справедливий суд, права на свободу вираження поглядів, права на повагу до приватного і сімейного життя», – заявили правозахисники.

Ч.1 ст.318 КК РФ, по якій проти Балуха порушена кримінальна справа, передбачає покарання від штрафу до позбавлення волі на строк до 5 років.

Нагадаємо, 4 серпня 2017 року «Роздольненський райсуд» засудив Володимира Балуха за звинуваченням в нібито зберіганні боєприпасів, до 3 років і 7 місяців позбавлення волі в колонії-поселенні і штрафу в розмірі 10 тис. рублів. Захист активіста має намір оскаржити вирок.

8 грудня 2016 року в окупованому Криму в селі Серебрянка Роздольненського району співробітники ФСБ провели обшуки в будинках українського активіста Володимира Балуха і його матері. Після обшуків активіста затримали. Співробітники ФСБ заявили, що на горищі будинку Балуха нібито виявлені 90 патронів і кілька тротилових шашок.

МЗС України висловило протест у зв’язку з винесеним 4 серпня в окупованому Криму незаконним вироком про позбавлення волі українського активіста Володимира Балуха і вимагає від Росії скасувати це рішення.

Правозахисники наполягатимуть на тому, щоб в санкційні списки включали всіх фігурантів справи незаконно засудженого в Криму українця Володимира Балуха. Вони відзначають, що стан здоров’я політв’язня постійно погіршується.