Залякування і тиск окупантів змусили покинути Крим близько 40 тисяч громадян України – МЗС

Крим
Фото: facebook.com/cpUAct

В результаті проведення політики залякування і тиску з боку російських окупантів Крим змушені були покинути близько 40 тисяч громадян України, в тому числі понад 20 тисяч кримських татар.

Про це заявив заступник міністра закордонних справ України Сергій Кислиця, виступаючи в Лісабоні на міжнародній конференції «Деокупація Криму: коли і як», повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію українського зовнішньополітичного відомства.

«Залякування, фізичний та психологічний тиск з боку окупаційної влади Криму змусили близько 35-40 тисяч громадян України (у тому числі понад 20 тисяч кримських татар) залишити півострів і поселитися в інших районах України», – сказав Кислиця.

Він зазначив, що російські оккупаціонти використовують такі методи для усунення будь-яких громадських ініціатив та опозиції на півострові.

«Результатом цієї політики стало незаконне утримання близько 60 громадян України в Росії та на тимчасово окупованій території Криму унаслідок сфальсифікованих справ. Їхнє звільнення залишається одним з головних пріоритетів України та міжнародного співтовариства», – підкреслив заступник міністра.

Міжнародна конференція «деокупація Криму: коли і як» проведена посольством України в Португалії в рамках ініційованої президентом України міжнародної платформи «Друзі деокупаці Криму». Її головними темами стали ситуація в галузі прав людини в окупованому Криму, протидія знищенню кримськотатарського спадщини – Бахчисарайського палацу і міжнародна підтримка України на шляху боротьби за відновлення територіальної цілісності.