Помічник Путіна передрік Росії геополітичну самотність

Новини

У своїй статті присвяченій геополітичному майбутньому Росії, помічник президента РФ Владислав Сурков процитував російського репера Оксімірона, назвавши його «класиком вітчизняної поезії».

Стаття Суркова вийшла в журналі «Росія в глобальній політиці», передає Центр журналістських розслідувань.

Помічник Путіна вважає, що Росія не змогла інтегруватися ні в східний, ні в західний світ, і представляє з себе «західно-східну країну-полукровку», з «двоголового державністю, гібридної ментальністю, міжконтинентальної територією і біполярної історією».

За словами Суркова, в 2014 році завершилося «епічну подорож Росії на Захід», після якого для країни почалося невизначено довгий новий час геополітичного самотності.

«Росія, без сумніву, буде торгувати, залучати інвестиції, обмінюватися знаннями, воювати (війна адже теж спосіб спілкування), брати участь в колабораціях, складатися в організаціях, конкурувати і співробітничати, викликати страх і ненависть, цікавість, симпатію, захоплення. Тільки вже без помилкових цілей і самозаперечення», – відзначає він.

«Буде важко, не раз згадається класика вітчизняної поезії: «Навколо тільки терни, терни, терни … б *** ь, коли вже зірки?!», – уклав Сурков, додавши, що епоха буде цікавою. Відзначимо, що ці слова звучать в композиції російського репера Оксімірона «Неваляшка».

«Чудові слова, ніколи не сказані Олександром Третім, «у Росії тільки два союзника, армія і флот» – сама, мабуть, дохідлива метафора геополітичного самотності, яке давно пора прийняти як долю. Список союзників можна, звичайно, розширити за смаком: робітники і вчителя, нафта і газ, креативне стан і патріотично налаштовані боти, генерал Мороз і архістратиг Михаїл… Сенс від цього не зміниться: ми самі собі союзники.

Яким буде майбутнє нам самотність? Животінням бобиря на відшибі? Або щасливим самотністю лідера, яка пішла у відрив альфа-нації, перед якою «постораниваются і дають їй дорогу інші народи і держави»? Від нас залежить.

Самотність не означає повну ізоляцію. Безмежна відкритість також неможлива. І те, і інше було б повторенням помилок минулого. А у майбутнього свої помилки, йому помилки минулого ні до чого», – сказано в статті.

Нагадаємо, 30 січня Міністерство фінансів США представило «кремлівський доповідь». У списку 210 осіб – 114 чиновників і парламентарів і 96 олігархів, наближених до президента Росії Володимира Путіна.

Західні країни ввели санкції на причетних до анексії Криму та агресії РФ в Україні.