У Криму «суд» візьметься за справу українця Панова, обвинуваченого ФСБ в підготовці «диверсій»

Новини
Євген Панов Фото: Sputnik

«Верховний суд» окупованого Криму в понеділок, 16 квітня, почне розглядати по суті справу громадянина України Євгена Панова, якого ФСБ звинувачує в нібито підготовці «диверсій» на півострові влітку 2016 року.

Про це агентству Інтерфакс повідомила прес-секретар «суду» Мар’яна Павловська, передає Центр журналістських розслідувань.

«Перше засідання по суті стосовно Євгена Панова призначено на 10:00 мск. За наявною у мене інформацією, воно буде проходити в закритому режимі», – сказала Павловська.

Як повідомляв Центр журналістських розслідувань 7 серпня 2016 року ФСБ заявила про те, що «кордон» між Кримом і материкової України нібито двічі прорвали українські диверсійно-розвідувальні групи. Як доказ, ФСБ були продемонстровано відео з зізнаннями затриманих «диверсантів» – водія АТП Запорізької АЕС Євгена Панова і будівельника з Євпаторії Андрія Захтея.

Панов направив до Слідчого комітету РФ заяву про жорстокі тортури, які застосовували до нього російські силовики для самообмови, з вимогою притягти їх до кримінальної відповідальності. Захтей також направив в слідком РФ заяву про тортури, які застосовували до нього після затримання.

11 липня 2017 року стало відомо, що заарештований у справі «кримських диверсантів» Андрій Захтей визнав свою провину і уклав досудову угоду зі слідством. Однією з умов підписання угоди з боку слідства була відмова від адвокатів за згодою.

7 лютого 2018 року «Верховний суд Криму» продовжив арешт Євгену Панову до 9 квітня.

16 лютого «Верховний суд Криму» засудив Андрія Захтея до 6 років і 6 місяців колонії суворого режиму і штрафу 220 тисяч рублів.

4 квітня у «Верховному суді Криму» відбулося попереднє слухання у кримінальній справі стосовно Євгена Панова, в ході якого йому продовжили термін утримання під вартою ще на шість місяців. В зал «суду» не пустили навіть матір Євгена, Віру Котелянець, яка приїхала до Криму, щоб побачити і підтримати сина.