У Криму на «суді» свідки – співробітники ФСБ заявили, що нічого не знають про Панова

Новини
Євген Панов Фото: Sputnik

В окупованому Криму на засіданні «Верховного суду Республіки Крим» у справі громадянина України Євгена Панова в п’ятницю, 20 квітня, допитали чотирьох засекречених свідків, співробітників ФСБ, які в серпні 2016 року нібито затримували українську «диверсійну групу» в районі села Рисове на півночі півострова. Силовики заявили, що нічого не знають про українця.

Про це повідомив адвокат Дмитро Дінзє виданню Крим.Реаліі, передає Центр журналістських розслідувань.

«Я їм (засекреченим свідкам – ред.) поставив питання, чи знають вони Панова і що він пов’язаний з цією групою. Вони розповіли, що нічого не знають про Панова і жодною інформацією не володіють», – сказав Дінзє.

Наступні засідання «суду» у цій справі призначено на 23, 25, 26 і 27 квітня.

Як повідомляв Центр журналістських розслідувань 7 серпня 2016 року ФСБ заявила про те, що «кордон» між Кримом і материкової України нібито двічі прорвали українські диверсійно-розвідувальні групи. Як доказ, ФСБ були продемонстровано відео з зізнаннями затриманих «диверсантів» – водія АТП Запорізької АЕС Євгена Панова і будівельника з Євпаторії Андрія Захтея.

Панов направив до Слідчого комітету РФ заяву про жорстокі тортури, які застосовували до нього російські силовики для самообмови, з вимогою притягти їх до кримінальної відповідальності. Захтей також направив в слідком РФ заяву про тортури, які застосовували до нього після затримання.

11 липня 2017 року стало відомо, що заарештований у справі «кримських диверсантів» Андрій Захтей визнав свою провину і уклав досудову угоду зі слідством. Однією з умов підписання угоди з боку слідства була відмова від адвокатів за згодою. 16 лютого «Верховний суд Криму» засудив Андрія Захтея до 6 років і 6 місяців колонії суворого режиму і штрафу 220 тисяч рублів.

4 квітня у «Верховному суді Криму» відбулося попереднє слухання у кримінальній справі стосовно Євгена Панова, в ході якого йому продовжили термін утримання під вартою ще на шість місяців до 26 вересня.

16 квітня в «Верховному суді Криму» пройшло перше засідання у кримінальній справі Панова, в ході якого йому зачитали обвинувальний висновок. В тексті документу сказано, що ФСБ обвинувачуєу країнця в «приготуванні диверсії в Криму в складі диверсійної групи». Крім того, Панова обвинувачують «в контрабанді боєприпасів через митний кордон Митного союзу». Обвинувачення висунуто за ч.1 ст.30 та п.«а» ч.2 ст.281, ч.3 ст.30 та ч.3 ст.226.1, ч.3 ст.222 КК РФ.