У Криму «суд» залишив під арештом фігуранта «справи диверсантів» Панова

Новини
Євген Панов Фото: Sputnik

«Верховний суд» окупованого Криму у вівторок, 17 квітня, відхилив апеляційну скаргу на продовження арешту ще на півроку фігуранта так званої «справи диверсантів», громадянина України Євгена Панова, якого ФСБ звинувачує в нібито підготовці «диверсій» на півострові.

Про це повідомив адвокат українця Сергій Легостов виданню Крим.Реаліі, передає Центр журналістських розслідувань.

За словами адвоката, Панов залишається в слідчому ізоляторі до 26 вересня.

За його інформацією, засідання «суду» проходило в закритому режимі, а рішення ухвалювалось колегією «суддів».

Нагадаємо, 16 квітня в «Верховному суді Криму» пройшло перше засідання у кримінальній справі Панова, в ході якого йому зачитали обвинувальний висновок.

Як повідомляє Кримська правозахисна група, в тексті документа сказано, що ФСБ обвинувачує українця в «приготуванні диверсії в Криму в складі диверсійної групи». Крім того, Панова обвинувачують і «в контрабанді боєприпасів через митний кордон Митного союзу». Обвинувачення висунуто відразу по ч.1 ст.30 та п.«а» ч.2 ст.281, ч.3 ст.30 та ч.3 ст.226.1, ч.3 ст.222 КК РФ.

За версією слідства, Панов нібито планував диверсію на цивільних і військових об’єктах в Криму. У списку місць, де нібито збиралися провести диверсії – водопостачальне підприємство МУП «Переможний», російська військова частина №46453, феодосійське управління «Чорноморнафтогаз», пороми порту «Крим» (м Керч), підрозділи Міноборони РФ в Криму. Також в обвинувальному висновку зазначено, що «диверсанти» збиралися підірвати самохідні зенітні ракетно-гарматні комплекси «Панцир-С1».

В обвинувальному висновку також сказано, що «Панов Е.А. був активним учасником організованої групи і має досвід ведення розвідувальної діяльності, управління безпілотними літальними апаратами, вогневої підготовки, управління транспортними засобами і орієнтування на місцевості».

За версією слідства, Панов відповідав за проведення розвідки місцевості, а також за «прокладку маршруту слідування, зв’язок учасників організованої групи, які перебували на території РФ, з її керівниками, які перебували на території України, а також постачання їх боєприпасами».

Як повідомляв Центр журналістських розслідувань 7 серпня 2016 року ФСБ заявила про те, що «кордон» між Кримом і материкової України нібито двічі прорвали українські диверсійно-розвідувальні групи. Як доказ, ФСБ були продемонстровано відео з зізнаннями затриманих «диверсантів» – водія АТП Запорізької АЕС Євгена Панова і будівельника з Євпаторії Андрія Захтея.

Панов направив до Слідчого комітету РФ заяву про жорстокі тортури, які застосовували до нього російські силовики для самообмови, з вимогою притягти їх до кримінальної відповідальності. Захтей також направив в слідком РФ заяву про тортури, які застосовували до нього після затримання.

11 липня 2017 року стало відомо, що заарештований у справі «кримських диверсантів» Андрій Захтей визнав свою провину і уклав досудову угоду зі слідством. Однією з умов підписання угоди з боку слідства була відмова від адвокатів за згодою.

16 лютого «Верховний суд Криму» засудив Андрія Захтея до 6 років і 6 місяців колонії суворого режиму і штрафу 220 тисяч рублів.

4 квітня у «Верховному суді Криму» відбулося попереднє слухання у кримінальній справі стосовно Євгена Панова, в ході якого йому продовжили термін утримання під вартою ще на шість місяців. В зал «суду» не пустили навіть матір Євгена, Віру Котелянець, яка приїхала до Криму, щоб побачити і підтримати сина.